Een bij op een zonnebloem
(Foto: Pixaby)

Veel minder bijen geteld door koud weer

Meer dan 3400 Nederlanders telden weer mee tijdens de Nationale Bijentelling afgelopen week. Door het koude weer werden er gemiddeld minder bijen geteld dan in de eerdere jaren.  Zowel de bijen als de tellers wachtten tot het weer droog was om naar buiten te gaan. De honingbij en de twee metselbijen (rosse en gehoornde) werden het meest geteld. Door het koude weer laat de telling een ander beeld zien dan de voorgaande jaren.

Ook dit jaar is de honingbij de meest getelde bij in Nederland. Ondanks het feit dat de honingbij opnieuw op nummer 1 staat, wordt de bij, net als vorig jaar, minder vaak gezien. “Mogelijk heeft dit te maken met een hogere sterfte in de winterperiode. De enquête van de Nederlandse Bijenhoudersvereniging zal meer duidelijkheid geven over hoeveel imkers honingbijen zijn verloren tijdens de winter”, vertelt Koos Biesmeijer, wetenschappelijk directeur en bijenexpert bij Naturalis. Een op de drie bestuivers in de stadstuinen is een metselbij. De gehoornde metselbij, een nieuwkomer die wel van de klimaatverandering profiteert, is de meest getelde wilde bij in het zuiden van het land.

Weersomstandigheden
Door het koude weer werden er gemiddeld minder bijen geteld dan in de eerdere jaren. Ondanks het verlengen van de Nationale Bijentelling noteerden mensen rond de 15 bestuivers. In voorgaande jaren lag het aantal rond de 20. De oorzaak hiervan is het koude weer. Bijen zijn koudbloedig en moeten zich opwarmen om te kunnen vliegen. Honingbijen hebben een ‘centrale verwarming’ in de bijenkorf waardoor ze bij een relatief lage temperaturen al kunnen vliegen. Ook bijenhotels op een zonnige plek in de relatief warme stad, kunnen ervoor zorgen dat de metselbijen actief zijn ondanks de kou. Andere soorten moeten helemaal uit zich zelf opwarmen en laten zich in de kou minder zien.

Onbekend
Opvallend is dat van 1 op de 4 getelde bestuivers niet bekend is om welke soort het gaat. Zowel ‘bij onbekend’, ‘hommel onbekend’ als ‘zweefvlieg onbekend’ werden vaak aangekruist. Het is moeilijker om bestuivers te herkennen dan tuinvogels of vlinders. Daarom zal de organisatie van de Nationale Bijentelling de komende tijd extra aandacht besteden aan meer informatie om de bestuivers op naam te brengen.

Bijenpopulaties
De Nationale Bijentelling is een jaarlijks terugkerend onderzoek, georganiseerd door Naturalis, LandschappenNL, IVN Natuureducatie en Natuur & Milieu en uitgevoerd door burgers. Het onderzoek geeft wetenschappelijk inzicht in de trends van bijenpopulaties in Nederland. Door meer te weten te komen over de stand van de bijen in ons land, kan de bij beter worden beschermd. De bijentelling wordt georganiseerd in samenwerking met EIS Kenniscentrum Insecten en Waarneming.nl.

 

 

Leiden Maatschappij


Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×