(Foto: Cor Klein)

'Geen warme band tussen H.L. Drucker en halfzus Dolle Mina'

De Druckerstraat weten de meeste Leidenaars wel te vinden en ook het Druckerfonds is geen onbekende instelling in de stad. Maar wie was Drucker nu eigenlijk? Zaterdag verscheen de biografie ‘De halfbroer van Dolle Mina of de biografie van een edel mensch’ over Mr. Hendrik Lodewijk Drucker, van de hand van Leidenaar Gert Jan Veerman.

Lodewijk Drucker, geboren in 1857 als kind van Duitse ouders, studeerde in Leiden en Leipzig. Hij was hoogleraar Romeinsrecht, eerst aan de Universiteit van Groningen en daarna in Leiden. In beide genoemde gemeenten was hij ook geruime tijd lid van de gemeenteraad. Aansluitend werd hij lid van de Tweede Kamer, als fractievoorzitter van de mede door hem opgerichte links-liberale ‘Vrijzinnig Democratische Bond’. De laatste jaren van zijn leven was hij lid van de Eerste Kamer.

Veerman: “Lodewijk Drucker had oog voor de noden van de arbeidende klassen en de onderlaag van de bevolking. Aan hem hebben we het Leids Volkshuis aan de Apothekersdijk te danken, waar tal van cursussen werden en nog steeds worden gegeven. Hij wilde dat iedereen, ongeacht inkomen of opleiding, de mogelijkheid had zich te ontwikkelen.”

In het Sleutelstadprogramma Cultuur071 vertelt Veerman, emeritus hoogleraar wetgevingsleer, over zijn interesse in Drucker, “Lodewijk Drucker heeft veel betekend voor Leiden, maar ook voor de rest van Nederland, vooral waar het de huisvesting van het arme deel van de bevolking betreft.”

Privé
Over het privéleven van Lodewijk Drucker is nauwelijks iets bekend. Veerman: “Ik had natuurlijk gehoopt op meer persoonlijke zaken. Drucker blijkt echter vrijwel geen privénotities of dagboeken te hebben achtergelaten. Alles wat ik heb achterhaald, was werk gerelateerd. Als biograaf probeer je het werk van je hoofdpersoon in context te plaatsen, waardoor je begrijpt waar bijvoorbeeld zijn betrokkenheid bij de onderklasse vandaan kwam. Bij de familie heb ik nog navraag gedaan of zij wellicht over meer persoonlijke documenten beschikten, maar buiten een paar foto’s was er niets.”

Dolle Mina
Veel bekender dan Lodewijk is zijn halfzus Wilhelmina Drucker, die als ‘Dolle Mina’ beschouwd kan worden als een van de belangrijkste voorvechtsters van vrouwenrechten. De verhouding tussen Lodewijk en Wilhelmina was alles behalve hecht. Wilhelmina schreef samen met haar zus een boekje over het gezin Drucker, waarin Lodewijk op een heel negatieve wijze werd afgeschilderd. Veerman: “Mogelijk doordat zij en haar zus uit de erfenis van hun vader slechts 3.000 gulden kregen, terwijl Lodewijk en zijn broers zo’n 2 miljoen ontvingen. Wilhelmina was daar zeer teleurgesteld over en het was waarschijnlijk ook de reden voor de nodige jaloezie. Overigens heeft Lodewijk zijn halfzussen later wel een extra bedrag toebedeeld.”

De biografie ‘De halfbroer van Dolle Mina of de biografie van een edel mensch’ over Mr. Hendrik Lodewijk Drucker, van de hand van Gert Jan Veerman, ligt vanaf nu in de boekhandel.

Cultuur Leiden


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×