Nederland viert op 5 mei Bevrijdingsdag, maar dat betekent niet dat iedereen dan daadwerkelijk vrij heeft van werk. En dat terwijl het wel een officiële feestdag is. Hoe zit dat eigenlijk?
De Rijksoverheid erkent acht officiële Nederlandse feestdagen: Nieuwjaarsdag, Goede Vrijdag, Pasen, Koningsdag, Bevrijdingsdag, Hemelvaartsdag, Pinksteren en Kerstmis. Hoewel sommige dagen, zoals Kerst en Pasen, vaak worden gezien als ‘vaste’ vrije dagen, is dat eigenlijk niet het geval. Er is namelijk geen enkele wet in Nederland die een werkgever verplicht om personeel op een officiële feestdag vrij te geven. Of een werknemer vrij heeft of niet, staat meestal vastgelegd in de cao of arbeidsovereenkomst.
Dat geldt dus ook in het geval van Bevrijdingsdag, de dag waarop we vieren dat Nederland in 1945 van de Duitsers werd bevrijd. Alhoewel daar nog een extra addertje onder het gras schuilt. In veel cao’s staat namelijk dat Bevrijdingsdag alleen tijdens de lustrumjaren (iedere vijf jaar) een betaalde vrije dag is. Het laatste lustrumjaar was 2020, wat betekent dat de volgende vrije Bevrijdingsdag voor velen pas in 2025 zal zijn.
Voor scholieren en studenten ligt het dan weer net wat anders. Scholen sluiten namelijk vrijwel altijd hun deuren tijdens Koningsdag en Bevrijdingsdag. Voor het basis- en middelbaar onderwijs is Bevrijdingsdag misschien wat dubbelop, gezien zij toch dicht zijn vanwege de meivakantie. Voor studenten en docenten aan de universiteiten, die geen meivakantie vieren, is een vrije Bevrijdingsdag dan wel weer mooi meegenomen.
Wie op een feestdag toch komt werken, heeft vaak recht op een feestdagentoeslag of onregelmatigheidstoeslag. Dat gebeurt bijvoorbeeld bij organisaties waar het werk nooit stopt, zoals ziekenhuizen of de hulpdiensten. Ook supermarkten bieden personeel vaak een vergoeding als ze komen werken op feestdagen.
Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden
E-mail
redactie@sleutelstad.nl
Telefoon Redactie
071 - 5235907