Burgemeester Lenferink ontsteekt het bevrijdingsvuur in Leiden. (Foto's: Chris de Waard)

Bevrijdingsvuur in Leiden ontstoken door burgemeester Lenferink

Het bevrijdingsvuur in Leiden is weer ontstoken. Dit gebeurde vanmiddag op de Doezastraat door burgemeester Henri Lenferink. Het bevrijdingsvuur werd via een estafetteloop door de hardlopers van Roadrunners vanuit Wageningen naar Leiden gebracht.

Lenferink kwam aanrijden in een voertuig van Keep Them Rolling, de Nederlandse vereniging voor het behoud van militaire voertuigen uit de Tweede Wereldoorlog. Vervolgens gaf hij een speech waarin hij zijn waardering uitsprak voor de hardlopers van Roadrunners, die helemaal van Wageningen naar Leiden hebben gelopen. “Ik was niet half zo ver gekomen”, aldus de burgemeester. Hij zei het een mooi symbool te vinden dat het vuur uit Wageningen komt, omdat daar in 1945 in Hotel De Wereld de capitulatie van de Duitsers werd ondertekend.

Verder verwees Lenferink naar de oorlog in Oekraïne. “Door de inval van de Russen begrijpen we dat vrijheid iets is wat niet gratis is, en niet vanzelfsprekend. En als je het niet onderhoudt kun je het zomaar kwijtraken. Daarom is het goed om er elk jaar bij stil te staan.”

Lenferink bedankte ook nog Nelly Brands, die het Bevrijdingsfeest in de Heren- en Doezastraat al meer dan twintig jaar organiseert en er nu mee gaat stoppen. “Zij stopt ermee en ik stop ermee”, verwees de burgemeester grappend ook naar zijn eigen vertrek in september.

Na de speech werd het Wilhelmus gespeeld door muziekvereniging Amigo. Het bevrijdingsfeest in de Heren- en Doezastraat duurt nog de hele dag. Er zijn diverse podia met muziek, talloze kramen van winkeliers, terrassen en een kindervrijmarkt.

 

 

Leiden Maatschappij bevrijdingsdag


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×