De 'hittekas' in Leiden in de zomer van 2022. (Foto: Chris de Waard)

Steeds meer partijen doen mee aan Leids Hitteplan

De focus van het Leids Hitteplan ligt ook dit jaar op communicatie met kwetsbare inwoners over wat ze moeten doen bij hitte. “Het Hitteplan is een doorlopend protocol”, zegt gemeentewoordvoerder André Vanhaelen. “Alleen hebben we meer partijen aangehaakt: primair onderwijs, voortgezet onderwijs, speeltuinverenigingen, het dierenasiel, de kinderboerderij en meer zorgpartijen.”

Bij het opstellen van het plan heeft de gemeente een selectie gemaakt van organisaties die het meest in contact komen met kwetsbare inwoners. Die heeft zij afgelopen jaar benaderd. Tegelijkertijd heeft zij gekeken wie ze nog miste en die heeft zij aangeschreven. Vanhaelen: “De organisaties die gereageerd hebben, nemen we nu mee in de communicatie. Dat houdt in dat we per partij een contactpersoon zoeken. Aan het begin van de zomer sturen we die een e-mail met algemene informatie en tips van de GGD over omgaan met warmte. Daarnaast moedigen we de organisaties aan om zelf een hitteprotocol te schrijven. En we stimuleren de contactpersoon om zich op te geven voor de hittemelding van de GGD.”

Het Leids Hitteplan van dit jaar komt nagenoeg overeen met dat van 2022. Het is bedoeld om risicogroepen te beschermen tegen perioden van extreme hitte. Maatstaf is de verwachting dat het vier of meer dagen boven de 27 graden Celsius is. Door het veranderende klimaat komen hittegolven vaker voor en worden de temperaturen extremer, zo staat in het Hitteplan. De verstening van de stad houdt de hitte vast met als mogelijke gevolgen uitdroging, oververhitting en soms sterfte.

Ouderen
Ouderen, vooral 75-plussers, vormen de grootste risicogroep. Ook mensen met een chronische aandoening lopen een verhoogd gezondheidsrisico, net als eenzamen, jonge kinderen, mensen met overgewicht en deelnemers aan intensieve buitenactiviteiten of sportevenementen.

In de zomer van 2022 sprak de gemeente in een klimaatkas met ondernemers over de toenemende hitte in de versteende stad.

 

Duurzaamheid Leiden Maatschappij Onderwijs Politiek


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×