Burgemeester Lenferink tijdens het oefenen van de koraalliederen ergens halverwege zijn burgemeesterschap. (Foto: Chris de Waard)

Leiden heeft tweede helft volgend jaar weer een nieuwe burgemeester

Binnen enkele maanden wordt duidelijk wie Henri Lenferink tijdelijk gaat opvolgen als burgemeester van Leiden. “In elk geval ruim voor 1 september, de datum dat Lenferink stopt”, zo belooft Rembrandt Rowaan. De fractievoorzitter van GroenLinks is als leider van de grootste partij in de Leidse gemeenteraad ook voorzitter van de vertrouwenscommissie die zich bezighoudt met de procedure rond de zoektocht naar een nieuwe kroonbenoemde burgemeester.

Lenferink kondigde begin maart aan dat hij per 1 september stopt als burgemeester van Leiden. Hij bekleedt die functie dan ruim twintig jaar. Omdat de periode tot 1 september te kort is om de procedure voor een kroonbenoemde burgemeester te doorlopen, krijgt Leiden een waarnemend burgemeester. Die zal in functie zijn van september dit jaar tot ergens medio 2024. In de tussentijd gaat de Leidse gemeenteraad op zoek naar een blijvertje.

Rembrandt Rowaan legt uit hoe de procedure eruit ziet om een nieuwe burgemeester voor Leiden te vinden.

De vertrouwenscommissie heeft inmiddels de eerste gesprekken achter de rug met Jaap Smit. De commissaris van de Koning heeft de bevoegdheid om een waarnemend burgemeester aan te stellen, maar Leiden kan wel wensen doorgeven. Wie de tijdelijke klus op zich gaan nemen is nog niet bekend. Volgens Rowaan ook niet bij de vertrouwenscommissie.

Kroonbenoemd
Gedurende de periode dat Leiden een waarnemer heeft als burgemeester, wordt gezocht naar een nieuwe kroonbenoemde burgemeester. Volgens Rowaan, die donderdagavond in de vergadering van de Leidse gemeenteraad een update gaf over het proces, is het de bedoeling dat die vaste burgemeester in de tweede helft van 2024 aan de slag gaat. Hij of zij blijft dan in principe ten minste zes jaar. Dat is de periode waarvoor een burgemeester wordt benoemd.

Afscheid
Tijdens een speciale raadsvergadering neemt de Leidse gemeenteraad op donderdag 31 augustus afscheid van Lenferink als burgemeester van Leiden. Lenferink blijft na zijn burgemeesterschap wel in Leiden wonen. “Ik ben Leidenaar geworden”, zo vertelde hij onlangs aan Sleutelstad.

Leiden Politiek Lenferink vertrekt na 20 jaar


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×