Energiefixers071 helpen bewoners van sociale huurwoningen met (kleine) energiebesparende maatregelen. (Foto: Eelkje Colmjon)

Wegens succes geprolongeerd: Energiefixers071 in Leiden-Noord

De kou lijkt uit de lucht en het gaat nu echt zomer worden. Maar met de herinnering aan hoge energieprijzen en tocht en schimmel in huis nog vers in het geheugen, gaan de Energiefixers071 de komende weken weer met frisse moed aan de slag. Dit keer in Leiden-Noord en in samenwerking met woningcorporatie Portaal.

“Het is eigenlijk hetzelfde recept als in januari in Leiden-Zuidwest”, vertelt wijkambassadeur Bart Groeneweg die de troepen wederom zal aanvoeren. “We zijn al begonnen met aanbellen bij tweehonderd sociale huurwoningen en hebben de eerste twintig afspraken al staan.” Ook Portaal is blij met dit nieuwe project. “We renoveren ook elk jaar huizen, maar kunnen niet alles direct aanpakken”, zegt Tijmen van Zaanen van de woningcorporatie.

Nieuws071-presentator Gerry van Bakel in gesprek met wijkambassadeur Bart Groeneweg van de Energiefixers071 en Tijmen van Zaanen van woningcorporatie Portaal over de tweede ronde in Leiden-Noord.

Het concept van de Energiefixers071 is eenvoudig. Bewoners worden door de woningbouwcorporatie geïnformeerd over de komst van de energiecoaches en klusvrijwilligers. Vervolgens gaan teams van Energiefixers huis aan huis aanbellen, uitleggen wat ze willen doen en klusafspraken maken. Vervolgens komen op de dag van de afspraak twee klussers langs en ‘fixen’ de woning. Het gaat daarbij om het aanbrengen van zaken als radiatorfolie, radiatorventilatoren, tochtstrips, ledlampen of een waterbesparende douche.

Gratis
Over de kosten hoeven de bewoners zich geen zorgen te maken. Die worden gedekt door een financiële bijdrage van het Druckerfonds en Fonds 1818. Ook de gemeente Leiden en woningcorporatie Portaal betalen mee. “Je merkt dat mensen wel wat wantrouwig zijn als ze de brief van Portaal nog niet hebben gelezen”, zegt Groeneweg. “Dan denken ze eerst dat wij een energiebedrijf zijn en dat ze later wellicht een rekening krijgen. Maar het is echt helemaal gratis.”

Voorlopig heeft Portaal tweehonderd woningen geselecteerd voor deze tweede ronde. Woensdag 24 mei is er ’s avonds een informatieavond voor bewoners. “Daar zijn alle huurders van Portaal welkom”, zegt Van Zaanen. “En als je niet in dit project valt”, zegt Groeneweg, “kun je via de website van Gagoed.nl ook hulp krijgen.”

Klusvrijwilligers
Geïnteresseerden kunnen ook zelf klusvrijwilliger worden en leren hoe je alles in huis kunt fixen. Extra handen kunnen de Energiefixers071 nog wel gebruiken. Naast het omlaag krijgen van de energierekening willen de Energiefixers071 ook verbindingen in de wijk leggen. Buren die buren gaan helpen. Mensen die elkaar vertellen hoe je energie kunt besparen. Onder het motto: rekening omlaag, buurt omhoog.

De informatieavond is op woensdag 24 mei bij Studio Moio aan de Julianastraat 74/B. Inloop vanaf 18.30 uur. Aanmelden graag per email: info@energiefixers071.nl.

Duurzaamheid Economie Leiden Maatschappij


Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×