(Illustratie: De Bakkerij)

'Broodmunt' van De Bakkerij voor een buurtmaaltijd

Diaconaal Centrum De Bakkerij biedt met een ‘broodmunt’ gratis maaltijden aan.  Het sluit daarmee aan op bestaande sociale buurtinitiatieven. “In Leiden zijn al in veel wijken buurtmaaltijden, zoals in de elf  ‘Huizen van de Buurt’ en in de buurtontmoetingsplekken. Maar ook in andere buurthuizen, kerken en ontmoetingsplekken, onder meer in samenwerking met Resto Van Harte dat budgetmaaltijden verzorgt”, zegt dominee Judith van den Berg van De Bakkerij.

In een buurthuis is de stap kleiner naar al bestaande voorzieningen en kunnen deelnemers aan de maaltijd elkaar steunen of een luisterend oor bieden, zo meent zij. Wie voldoet aan de voorwaarden en wil deelnemen aan de broodmunt, kan zich aanmelden bij een hulpverlenende instantie, bijvoorbeeld het Sociale Wijk Team, BuZz, Incluzio of de Voedselbank Leiden e.o. Een deelnemer ontvangt tien broodmunten, goed voor tien buurtmaaltijden.

Voor mensen en gezinnen die van weinig moeten leven of afhankelijk zijn van de voedselbank, kan het leven stressvol zijn. Ze kunnen zich geïsoleerd of eenzaam voelen, zo is de gedachte. “Nadat vorig najaar de energieprijzen en de kosten van levensmiddelen stegen, merkten we in het Leidse netwerk dat ondanks geboden ondersteuning en overheidsmaatregelen mensen nog onvoldoende de weg weten te vinden naar hulp, dat de sociale impact van armoede groot is en dat de drempel om hulp te vragen hoog is”, aldus Van den Berg.

Diaconaal Centrum De Bakkerij kent een lange traditie van ‘helpen waar geen helper is’. Eeuwen geleden ging dat volgens de organisatie onder meer met een ‘broodmunt’. In de kerk ontving een persoon of huishouden bij het kerkbezoek één broodmunt. Daarmee kon men bij de ‘armenbakker’ een heel brood en een turfblok ophalen.

Financiering
Van den Berg: “We zien nu al dat er veel vraag en enthousiasme is om mee te doen. Vooralsnog hebben we via het Kansfonds financiering voor een pilot van 140 huishoudens maal tien broodmunten. We zouden het aantal huishoudens en de duur van het project graag uitbreiden. Sponsoring als particulier of vanuit een bedrijf, stichting of kerk is daarom van harte welkom. Zo kan iedere ‘Leienaar’ meedoen om een andere ‘Leienaar’ er weer bij te trekken. Bij gebrek aan een Samaritaan kan ook een Leienaar volstaan.”

Economie Leiden Maatschappij Politiek


Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×