(Foto: Chris de Waard)

Nieuwe marktregels zorgen voor onvrede bij klanten en verkopers

Verkopers op de Leidse centrummarkt zijn niet te spreken over de nieuwe regels die de gemeente Leiden onlangs heeft ingevoerd. Daarbij wordt er sinds kort op toegezien dat de markt in het centrum van Leiden tijdig wordt afgerond. “Zoveel mogelijk door iedereen op het zelfde moment”, aldus een woordvoerder van de gemeente.

Gemeentelijke opsporingsambtenaren (BOA’s) zien erop toe dat de marktkooplui zich aan de regels houden. “Anders hebben die regels immers weinig zin”, aldus de gemeente. “Uiteindelijk zijn die er ook niet voor niets; we willen een mooie en goed georganiseerde markt. En daar hoort ook een tijdige afronding bij.”

Probleem voor een deel van de marktverkopers is dat ze tijdens het opruimen ook nog doorgaan met de verkoop. Een bloemenverkoper klaagt bijvoorbeeld in een handgeschreven briefje aan de gemeente: “Afgelopen zaterdag was het rond 17.00 uur nog druk op de markt. Rond dat tijdstip wilden mensen ook nog bloemen kopen. Daarop kreeg ik een aanvaring met twee mensen van handhaving.” De BOA’s eisten dat de bloemenman zijn verkoop zou staken. Volgens de gemeente is dat terecht. “Het sanctiebeleid is recent aangepast. Daar zijn de marktkooplieden ook bij betrokken geweest.”

De nieuwe marktregels staan volgens de gemeente los van de komst van een andere marktkramenzetter. “In de Verordening Fysieke Leefomgeving, die dit voorjaar is vastgesteld, staat het sanctiebeleid omschreven. Deze verordening is al vastgesteld voordat de nieuwe marktkramenzetter in beeld was en opgesteld in samenspraak met de marktcommissie.”

Economie Leiden Politiek


Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×