Leiden schrapt per 2025 de subsidie aan het Cultuurfonds. (Foto: Chris de Waard)

Wethouder: 'Stoppen met Cultuurfonds is verschrikkelijke beslissing'

“Stoppen met het Cultuurfonds is een verschrikkelijke beslissing, maar andere keuzes waren nog veel erger geweest.” Dat zegt cultuurwethouder Yvonne van Delft naar aanleiding van het besluit om het Cultuurfonds Leiden per 2025 weg te bezuinigen.

Net als alle andere wethouders moest ook Van Delft binnen haar cultuurportefeuille geld vinden zodat Leiden ook de komende jaren aan de verplichtingen kan blijven voldoen. “Bovendien steken we uiteindelijk meer geld in cultuur, maar dat gaat bijvoorbeeld naar hogere vergoedingen voor energiekosten, inflatiecorrectie, fair pay en de vernieuwing van de bibliotheek in de Nieuwstraat.

Volgens Van Delft heeft het besluit om te stoppen met het Cultuurfonds niet te maken met de manier waarop dat functioneert. “We hebben onlangs nog een evaluatie laten opstellen, waaruit blijkt dat ze het goed doen.”

Cultuurwethouder Yvonne van Delft legt uit hoe ze tot het besluit is gekomen om te stoppen met het Cultuurfonds Leiden.

Kaasschaaf
De keuze is volgens de wethouder vooral om het geld niet weg te halen bij de makers. “We gaan dus geen nieuwe periode in met een nieuwe cultuurmakelaar. Het Cultuurfonds Leiden kan wel gewoon de huidige periode afmaken.” Van Delft zegt daar ook ‘absoluut de nadelen van te zien’, maar wilde niet met de kaasschaaf bij iedereen een beetje geld weghalen. De komende tijd wil ze met de culturele instellingen bezien hoe een aantal taken die nu nog worden uitgevoerd door het Cultuurfonds Leiden toch overeind kunnen blijven. Ze denkt bijvoorbeeld aan het instellen van een cultuurcommissie met mensen uit de stad. “Maar dat is nog niet uitgekristalliseerd.”

Makers
Dat veel cultuurgeld de komende tijd wordt gebruikt om stijgende lasten van instellingen te compenseren, komt de makers wel degelijk ten goede, zo betoogt Van Delft. “Als instellingen meer kosten moeten maken, gaat dat altijd ten koste van de programmering en dus van de makers.” Ook het doorvoeren van het principe van fair pay komt direct ten goede aan de makers. Fair pay betekent dat mensen een fatsoenlijke vergoeding krijgen voor zaken die voor hen eigenlijk gewoon werk zijn.

 

 

 

 

Cultuur Leiden Politiek Cultuurfonds Leiden


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×