De elektrische sloepen van Columbus Watersport zijn in de toekomst niet langer welkom aan de Zoeterwoudseweg. (Foto: Chris de Waard)

Columbus Watersport vreest faillissement door ontwikkeling Watergeuskade

Het leek Björn van der Wal zo mooi. Zijn verhuurbedrijf Columbus Watersport met elektrische sloepen paste naadloos in de visie van ontwikkelaar FSD die de komende jaren aan de slag gaat met de herontwikkeling van het gebied tussen de Zoeterwoudseweg en het water van de Trekvliet. Maar nu blijkt dat zijn bedrijf is wegbestemd door de gemeente Leiden.

Van der Wal snapt er helemaal niks van. In de Nota van Uitgangspunten voor de Watergeuskade zoals de ontwikkeling door FSD wordt genoemd, staat dat zijn bedrijf graag in het gebied terug wil komen. Die uitgangspunten zijn door de gemeenteraad vastgesteld en doorgaans wil dat zeggen dat een plan ook op die manier wordt uitgevoerd. Hoewel dat inderdaad op die manier is geregeld, valt het nog maar te bezien of dat hier ook zo is. Columbus beschikt slechts over een tijdelijke vergunning en kan daar volgens de gemeente niet het recht aan ontlenen om te mogen blijven.

Bouwwethouder Julius Terpstra heeft nog eens uitgezocht hoe het precies zit met de vergunningen voor Columbus en komt tot de conclusie dat terugkeer in dit geval niet zomaar kan. Bedrijfsligplaatsen worden namelijk niet zomaar uitgeven, maar via loting. Volgens Voorzitter Willem-Jan Zirkzee van Bedrijvig Leiden, de belangenbehartiger van de ondernemers op de Leidse bedrijventerreinen, gaat het juist daar mis. “Want er is helemaal geen sprake van terugkeer”, aldus Zirkzee. “Het bedrijf zit er en wil gewoon blijven. Hooguit wil de sloepenverhuurder meewerken aan de ontwikkeling door tijdens de bouwperiode de bootjes tijdelijk op een andere plek te leggen.

Eigenaar Björn van er Wal van Columbus Watersport wil dolgraag blijven ondernemer op de plek waar hij dat al jaren doet.

Bedrijvig Leiden schaart zich achter ondernemer Van der Wal en wil dat de gemeente Leiden zorgt voor een werkbare oplossing.

Hoe de toekomst er voor Columbus Watersport uitziet, hangt mogelijk af van de gemeenteraad. Het bedrijf gaat de komende tijd in gesprek met de politiek in de hoop dat die toch nog mogelijkheden ziet om het bedrijf van ligplaatsen te voorzien zonder dat daarvoor een loting nodig is. Als dat niet lukt dan vreest eigenaar Van der Wal voor het faillissement van zijn bedrijf. De gemeente stelt zich vooralsnog op het standpunt dat Columbus slechts een tijdelijke vergunning heeft voor de huidige plek.

Directeur Fransje Sprunken van ontwikkelaar FSD beaamt desgevraagd dat ze het verhuurbedrijf op zich best een plekje gunt. “Maar dat is eigenlijk altijd onze insteek bij ontwikkelingen. Als het kan respecteren we de rechten of contracten van bestaande gebruikers, maar dat moet dan wel kunnen binnen de regels.” Over wie er in dit geval gelijk heeft, laat Sprunken zich niet uit. “Maar het is wel zo dat we de kade na de bouw van het project terugleveren aan de gemeente Leiden. Dan wordt het openbaar gebied en daar gaan wij niet over.”

Economie Leiden Politiek Watergeuskade


Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×