De gemeente schoot tekort in de communicatie. (Foto: Maxime Kok)

Rekenkamercommissie tikt Oegstgeest op de vingers over burgerparticipatie

De inbreng van burgers bij het vaststellen van de regionale energiestrategieën twee jaar geleden is slecht afgehandeld. Dit is het oordeel van de Rekenkamercommissie. De gemeente heeft te weinig gecommuniceerd met de burgers en de focus lag te veel binnen de dorpsgrenzen. In de toekomst moet deze communicatie flink verbeteren, anders adviseert de Rekenkamer­commissie Wassenaar, Voorschoten, Oegstgeest en Leidschendam-Voorburg om af te zien van nieuwe projecten.

De gemeente Oegstgeest begon de vergadering op donderdagavond met een kritisch stuk. De inbreng van burgers in het vaststellen van regionale plannen om de energiehuishouding te regelen, een project dat in 2020 liep, is slecht afgehandeld door de gemeente. De Rekenkamercommissie presenteerde dit in een hard rapport over het verloop van de burgerparticipatie rondom het vaststellen van de regionale energiestrategieën.

Tijdens dit project konden burgers, ondernemers en organisaties van zich laten horen en hun mening uiten over het opstellen van de regionale energiestrategie. Deze strategie vormt een richtlijn voor het plaatsen van nieuwe energieprojecten zoals windmolens en zonneweides en geldt voor meerdere gemeenten. In al deze gemeenten mochten burgers hun mening inbrengen, maar deze participatie is in een aantal gemeenten niet goed verlopen. Zo ook in de gemeente Oegstgeest.

Slechte terugkoppeling
De Rekenkamercommissie, die onderzoek heeft gedaan naar deze burgerparticipatie, oordeelt dat de terugkoppeling onvoldoende was. “De inwoners wisten niet goed wat er ging gebeuren met hun inbreng”, aldus Martijn Spaan van de Rekenkamercommissie. “Inwoners hebben nooit meer te horen gekregen wat er met hun inbreng is gedaan en wat het heeft opgeleverd.” Burgers voelden zich niet gehoord en betwijfelen of hun inbreng daadwerkelijk invloed heeft gehad op de besluitvorming.

Daarnaast blijkt dat hoewel het gaat om regionale plannen, de focus van de participatie voornamelijk op het dorp zelf lag. Plannen die op of over de gemeentegrens liggen en invloed kunnen hebben op buurtgemeenten krijgen hierdoor te weinig aandacht, ondanks dat het invloed kan hebben op de leefomgeving.

Volgens de Rekenkamercommissie zijn er twee oorzaken van deze slechte terugkoppeling. Het project speelde zich af in 2020 tijdens de beginperiode van de coronapandemie. de communicatie moest via digitale bijeenkomsten en was daardoor soms chaotisch. Ook was er een flinke tijdsdruk aanwezig. “Hierdoor was het soms lastig om de regionale zaken die bij de regionale energiestrategie spelen naar lokale onderwerpen te vertalen,” zegt Spaan.

Toekomst van participatieprojecten
In de adviezen van de Rekenkamercommissie aan de gemeente is de toon ferm: Als de gemeente de participatie niet beter regelt, kunnen ze beter stoppen met participatieprojecten. Doe een participatieproces en zorg dat het goed gaat. Maar als dat niet kan, doe het dan niet,” aldus Spaan. Om dit te verbeteren moet de communicatie tussen burgers en gemeente aanzienlijk verbeteren. “Geef duidelijk aan de inwoners mee wat er gedaan wordt met hun inbreng,” zegt Spaan. Burgers willen gehoord worden en dit ook terugzien in de besluitvorming.

Martijn Spaan van de Rekenkamer in gesprek met Maxime Kok.

Wethouder Van Tongeren wil dit ook graag meenemen in nieuwe projecten: “Wij willen vooraf bij nieuwe projecten duidelijke afspraken maken over het doel van de participatie.” Ook moeten burgers uit buurtgemeentes in de toekomst meegenomen worden in dit proces om grensprojecten beter af te stellen. Op het moment houdt de gemeente Oegstgeest ook een participatieproject in Leiden in de gaten, om hiervan te leren. “Daar willen we echt lessen uit trekken om mee te nemen naar Oegstgeest,” aldus Van Tongeren.

Wethouder Van Tongeren in gesprek met Maxime Kok.

Oegstgeest Politiek


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×