De hal werd vorig jaar augustus voor vier maanden beschikbaar gesteld. (Foto: Chris de Waard)

3 Octoberhal en Stationsplein langer open voor opvang asielzoekers

De gemeente Leiden houdt de 3 Octoberhal twee maanden langer open voor de crisisnoodopvang van asielzoekers. Dat heeft het college van burgemeester en wethouders besloten. “Daarmee komen we tegemoet aan een noodkreet van minister Hugo de Jonge en staatssecretaris Eric van der Burg”, zegt wethouder Julius Terpstra.

De hal werd vorig jaar augustus voor vier maanden beschikbaar gesteld. Later kwamen daar nog vier maanden bij.

In de 3 Octoberhal vangt Leiden 125 asielzoekers op. De opvang zou eind april eindigen. In reactie op een brief van De Jonge en Van der Burg blijft de hal nu twee maanden langer in gebruik als opvanglocatie. Daarna moeten de vluchtelingen er definitief weg. Deze zomer viert studentenvereniging Quintus er het lustrumfeest. De 125 vluchtelingen kunnen nu tot en met 26 juni in de hal blijven.

Wethouder Julius Terpstra in gesprek met Chris de Waard over de 3 Octoberhal en Stationsplein 107.

Stationsplein 107
Ook de opvang in het voormalige belastingkantoor aan het Stationsplein 107 loopt vrijwel zeker langer door. Daar worden tot de zomer vooral Oekraïense vluchtelingen opgevangen. Die verhuizen de komende tijd naar het voormalige verzorgingstehuis Groenhoven in de Witte Rozenstraat en naar het hotel aan de Lange Mare. Het gebouw aan het Stationsplein wordt vanaf 1 oktober dit jaar gesloopt om plaats te maken voor een groot woningbouwproject.

In de zomermaanden zou het leeggemaakt worden, maar nu worden ook daar op verzoek van het COA gedurende enkele maanden asielzoekers opgevangen. Terpstra: “Leiden wil daarin graag verantwoordelijkheid nemen. Dat vinden we als college belangrijk. Als we kunnen helpen, dan doen we dat.”

Startbouwimpuls
De sloopdatum blijft wel staan, want ook de woningbouw op die plek is belangrijk. Bovendien heeft Leiden een miljoenensubsidie van het Rijk gehad voor dat woningbouwproject. Voorwaarde voor die ‘startbouwimpuls’ was eigenlijk dat vorig jaar al met de bouw begonnen moest worden, maar in overleg met het Rijk kreeg Leiden een jaar uitstel. Ook de vluchtelingenopvang gebeurt immers op verzoek van de Rijksoverheid.

Leiden Maatschappij Politiek


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×