De gemeente Leiden heeft afgelopen week op de PROVADA in Amsterdam een serie overeenkomsten getekend met ontwikkelaars die in de stad aan de gang gaan met bouwprojecten.
Zo tekende wethouder Julius Terpstra de overeenkomst voor de realisatie van het project Lorentzhof fase II voor de bouw van 70 woningen. Bij het bouwplan in de Professoren- en Burgemeesterswijk ligt de focus op senioren. “Als er voldoende seniorenwoningen zijn, dan kan een beroep op de zorg ook worden voorkomen of uitgesteld”, zei Terpstra bij de ondertekening. “Ouderen blijven natuurlijk het liefst in hun vertrouwde omgeving.” Hij hoopt dat het project als voorbeeld kan dienen om bij toekomstige ontwikkelingen óók voor ouderen betaalbare woonvoorzieningen te realiseren.”
Aan de Lorentzkade bouwt projectontwikkelaar VORM seniorenwoningen.
Het project aan de Lorentzkade in Leiden verrijst naast het eerder door VORM getransformeerde Lidwinahuis aan de Zoeterwoudsesingel. Het vervangt een bestaand schoolgebouw met gymzaal. Die worden eind 2024 gesloopt, om plaats te maken voor de circa 70 woningen van de woongroep. Ongeveer 25 koopappartementen worden ontworpen voor senioren uit de Professorenwijk en Burgemeesterswijk gecombineerd met zo’n 25 sociale huurappartementen die naar verwachting door woonstichting Ons Doel worden afgenomen. Ook daarvoor zijn senioren de doelgroep. De overige circa twintig woningen zijn eengezinswoningen voor de vrije verkoop. Deze zijn niet specifiek voor senioren.
Woongroep
De achttien bewoners die enkele jaren geleden hun intrek namen in het Lidwinahuis gaan samen met de eigenaren en huurders van de tweede fase een woongroep vormen rond een gezamenlijke binnentuin. Ook krijgt het appartementsgebouw een gemeenschappelijke woonkamer die specifiek is bedoeld voor de seniorenappartementen van de tweede fase. “In de ontwikkeling van het plan stimuleren we ontmoetingen tussen de senioren en de andere bewoners van de woongroep, om eenzaamheid geen kans te geven. Het is niet de bedoeling om elkaars mantelzorger te worden. Eventuele zorg kan gefaciliteerd worden door het naastgelegen verzorgingshuis Lorentzhof van Libertas”, vertelt ontwikkelmanager Niek Smook van VORM. De bewoners van het naastgelegen Lorentzhof van Libertas mogen ook gebruikmaken van de binnentuin. De nieuwbouwappartementen in fase II worden geschikt gemaakt om zogenaamde extramurale zorg te krijgen vanuit het Lorentzhof, zodat de nieuwe bewoners zo lang mogelijk in hun woning kunnen blijven.
Voorbeeldproject
VORM-directeur Hans Meurs spreekt van een voorbeeldproject. “We lossen met één project meerdere maatschappelijke uitdagingen op. Zo komt bijvoorbeeld de doorstroom op de woningmarkt in de wijk op gang. We zijn hier met Stichting Woongroep Ouderen ProfBurgwijk (SWOPB), de gemeente, eigenaren van het Lidwinahuis, Ons Doel, Libertas en Lugten Malschaert Architecten in gesprek om samen tot het allerbeste plan te komen.”
Stadsbouwhuis
Ook voor de nieuwbouw aan de Langegracht was de nodige aandacht tijdens de PROVADA in de RAI. De eerste maquette van de nieuwe woningen die op de plek van het te slopen Stadsbouwhuis moeten verrijzen, werd gepresenteerd door architect Ronald Knappers van VVKH.
Foto: wethouder Yvonne van Delft, via Instagram.
Gamma
Een ander project waarvoor op de vastgoedbeurs in de RAI de handtekeningen werden gezet, is een nieuw project in de Lammenschansdriehoek. Adjunct-directeur Wouter de Wolff van De Raad Bouwontwikkeling en bouwwethouder Terpstra tekenden de intentieovereenkomst voor de herontwikkeling van de Gamma-locatie. Met het tekenen van die overeenkomst maakten bouwer en gemeente afspraken over de samenwerking bij de planvorming van die plek langs de Lammenschansweg en het Bètaplein.
Op de plek van bouwmarkt Gamma moet een multifunctioneel gebouw verrijzen met honderden woningen, zorgvoorzieningen, bedrijven en horeca.
Fullservice seniorencomplex
Aan de overkant van de Gamma-locatie is De Raad Bouw bezig met de afronding van het project De Ananas. Dat project heeft volgens de ontwikkelaar veel raakvlakken met de plek waar nu nog de doe-het-zelfwinkel is gevestigd. De Raad Bouwontwikkeling wil daar een multifunctioneel gebouw neerzetten met op de begane grond waarschijnlijk zorgfuncties als een fysiotherapie- of huisartsenpraktijk, commerciële voorzieningen en horeca. Daarbovenop komen ongeveer 400 woningen, waarvan 35 procent sociale huur. Ook gaat het gebouw plaats bieden aan een luxe fullservice seniorencomplex met ongeveer honderd woningen.
Leiden Bio Science Park
Ook de doorontwikkeling van het deelgebied Leeuwenhoek op het Leiden Bio Science Park (LBSP) kwam langs op de PROVADA. Het LBSP behoort tot de top van de Life Science & Health (LSH) gebieden in Europa en is het grootste LSH-cluster van Nederland. “Belangrijke randvoorwaarden zijn een goede bereikbaarheid, hoogwaardig vestigingsklimaat en veel aandacht voor duurzaamheid en biodiversiteit”, zegt kenniswethouder Fleur Spijker.
De gesprekspartners over de doorontwikkeling van deelgebied Leeuwenhoek.
In de Leeuwenhoek liggen volgens de gemeente en de eigenaren van de gebouwen in het gebied volop kansen om de doorontwikkeling van het LBSP richting een heus ‘innovatiedistrict’ een stap verder te brengen. Op de vastgoedbeurs zijn daarover verkennende gesprekken gevoerd.
Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden
E-mail
redactie@sleutelstad.nl
Telefoon Redactie
071 - 5235907