Senna met haar oudere zus Demi en neefje voor hun ouderlijk huis. (Foto: Emile van Aelst)

Woningcorporatie De Sleutels zet jonge wees Senna uit ouderlijk huis

Afgelopen oktober overleed haar moeder. Senna Delfos, net 18 jaar geworden, wordt nu door woningcorporatie De Sleutels gedwongen haar ouderlijk huis te verlaten. Ondanks de emotionele band met het huis en de buurt De Kooi in Leiden, wordt ze naar eigen zeggen geconfronteerd met gebrek aan begrip en hulp vanuit De Sleutels. Senna voelt zich bedrogen en is radeloos over de situatie. Ze had op meer menselijkheid gehoopt.

“Met twee slaapkamers en 67 vierkante meter is het volgens De Sleutels te groot voor mij”, vertelt Senna. Andere mensen zouden de kleine eengezinswoning in de Ambonstraat in Leiden harder nodig hebben. “Ik ben in deze buurt opgegroeid en ken bijna iedereen in de straat. Ik ben hier ook naar school gegaan.” Een nieuwe wet om haar te beschermen tegen de woningcorporatie komt waarschijnlijk te laat. Ze is een handtekeningenactie begonnen en roept iedereen op om te tekenen.

Rouwproces
Vorig jaar overleed de moeder van Senna na een kort ziekbed op 58-jarige leeftijd in het Alrijne Ziekenhuis in Leiderdorp. “Ze werd op een gegeven moment een beetje verkouden. Wij dachten, oké, dat is ze wel vaker.” De moeder van Senna moest echter met een ambulance naar het ziekenhuis. Daar raakte ze al snel in coma. Ze had COPD. Haar longen en luchtwegen waren te veel beschadigd. Ze werd van de beademing gehaald.

“Bij het overlijden van mijn moeder raakte ik in paniek”, licht Senna toe. “Het leven was ineens zo stressvol.” Ze wijst op de as van haar moeder op de schoorsteen. “Ik ben hier in dit huis geboren en getogen. Mijn moeder woonde hier 32 jaar.” De 18-jarige werkt bij de lokale Hoogvliet en doet de opleiding verzorging bij mboRijnland: “Eigenlijk zou ik nu in mijn tweede jaar moeten zitten. Maar omdat mijn moeder overleed, ging het gewoon niet. Natuurlijk ben ik bang dat als ik straks moet verhuizen het opnieuw niet gaat lukken.”

Artikel loopt door onder foto
Senna met een van haar moeders honden. (Foto: Emile van Aelst)

Besloten
“Na het overlijden van mijn moeder dacht ik dat ik binnen zes weken het huis uit moest. Eerst heb ik De Sleutels apart gemaild of de huur misschien verlengd kon worden voor onbepaalde tijd. Ze zeiden de huur te hoog te vinden voor mij. Toen heb ik aangegeven dat mijn vriend ook gewoon een vaste baan heeft. In mijn eentje lukt het eigenlijk al, maar dan hadden ze nog extra zekerheid. Toen zeiden ze: ‘We hebben het besloten op het moment van het overlijden van je moeder.'”

“Vervolgens kwamen ze met een voorstel dat ik tijdelijk voor anderhalf à twee jaar hier in de buurt in een appartement kon gaan wonen. Daarna zouden ze het verbouwen naar nieuwbouw en mij verhuisgeld geven om zelf iets anders te zoeken. Maar dan kan ik natuurlijk nooit iets vinden in Leiden. Uiteindelijk moest ik een contract tekenen dat ik een woning accepteer met een huur van 415 euro of minder.” Senna vertelt dat De Sleutels ook zei dat ze anders voordringt op de wachtlijst. “Maar ze zijn nu ook verplicht om me een andere woning aan te bieden.” Ze mag uiterlijk tot het einde van het jaar in de woning in de Ambonstraat blijven.

Senna verwijt de woningcorporatie geen enkele rekening te houden met de situatie. “Ik dacht op dat moment van, ja, een jaar dat is tenminste iets, maar eigenlijk had ik geen tijd om na te denken. Ik was ook continu aan het huilen en dacht dat de woningbouw het beste met me voor had. Ze hadden me beter moeten informeren maar dat hebben ze niet gedaan. Dat waren ze juridisch misschien niet verplicht, maar het was wel menselijk geweest.”

Onmenselijk
Senna heeft 2.000 euro gespaard die ze wilde gebruiken om haar rijbewijs te halen. Dat moet ze nu gebruiken voor een verhuizing. “Het wordt niet echt rustig in mijn hoofd. Ik word er ook depressief van. Soms zie ik het ook niet meer zitten. Ik wil nu van de daken schreeuwen dat iedereen weet hoe onmenselijk ze zijn. Mijn zus en ik hebben een petitie opgezet. We zijn zo radeloos. Ik probeer niet de hele tijd te huilen…”

De Sleutels zegt tegen omroep Sleutelstad niet op de persoonlijke situatie van Senna in te willen gaan. De Leidse woningcorporatie zou zich houden aan alle wet- en regelgeving en Senna een vervangende woning aanbieden die bij haar past qua grootte, huurprijs en inkomen. De Sleutels gaat niet in op vragen van Sleutelstad over de door de Tweede Kamer breed gedragen en op 4 juli ingediende initiatiefwet Wet huurbescherming weeskinderen’ die ervoor moet zorgen dat kinderen tot hun 28e in het ouderlijk huurhuis kunnen blijven wonen.

Leiden Maatschappij Politiek Wet huurbescherming weeskinderen


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×