Het nieuwe kantoor van De Sleutels op de Schipholweg. (Foto: Emile van Aelst)

Kamerlid Koerhuis (VVD): discussie Senna illustreert noodzaak Wet huurbescherming weeskinderen

“Je moeder verliezen als 18-jarige is traumatisch”, stelt Tweede Kamerlid Daniel Koerhuis (VVD). “Als je vervolgens door je woningcorporatie gedwongen je ouderlijk huis moet verlaten, is dat weer een traumatische ervaring erbij.” Hij reageert daarmee op de reactie van directeur Danny Wijnbelt van woningcorporatie De Sleutels, die begin deze week stelde dat zijn corporatie onlangs moest kiezen tussen het verdriet van iemand die wees is geworden, en een gezin dat een woning wil hebben.

Half juli ontstond er ophef over een artikel op Sleutelstad. De 18-jarige Senna Delfos moest van woningcorporatie De Sleutels haar ouderlijk huis in de wijk De Kooi verlaten nadat haar moeder afgelopen oktober was overleden. Tweede Kamerleden, waaronder Daniel Koerhuis, zijn juist bezig met het door het parlement loodsen van de nieuwe Wet huurbescherming weeskinderen. Die moet ervoor zorgen dat weeskinderen tot en met hun 27e in hun ouderlijk huis kunnen blijven.

De Sleutels veranderde inmiddels van inzicht. Wijnbelt stelt dat nu er een Kamermeerderheid voor een nieuwe wet lijkt te zijn, De Sleutels alvast op die wetgeving moet anticiperen. “Ook al is de wet nog niet van kracht.” Wijnbelt is nu echt blij voor Senna: “Het is natuurlijk hartstikke vervelend als je alleen komt te staan en dit is de buurt waar ze is opgegroeid. Voor haar persoonlijk vind ik het ontzettend fijn dat ze kan blijven.”

Gezonde toekomst
Koerhuis licht zijn wet toe: “In onze initiatiefwet hebben we ervoor gekozen om het huurcontract tot en met 27 jaar te laten lopen vanwege de biologische volwassenheid. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt namelijk dat wanneer zich tot en met 27 jaar meerdere traumatische ervaringen voordoen, dit kan leiden tot ernstige gevolgen.”

“Natuurlijk reageert geen enkele jonge wees hetzelfde bij het overlijden van de ouders. Maar uit onderzoek blijkt dat het blijven wonen in het ouderlijk huis van cruciaal belang is voor het toewerken naar een gezonde volwassen toekomst.” De toelichting op het ‘hoe en wat’ van de wet is ondergebracht in de Memorie van toelichting bij die wet. Gemiddeld worden jaarlijks 40 jongeren in de leeftijd van 16 en 23 jaar wees.

Wachttijden
“Vanzelfsprekend ben ik op de hoogte van de lange wachttijden voor een sociale huurwoning en besef ik dat het laten blijven wonen van Senna, ten koste gaat van een andere woningzoekende”, zegt Koerhuis. “Hierbij geldt echter wel dat indien haar moeder niet was overleden, de woning ook niet voor een andere woningzoekende beschikbaar zou zijn gekomen.” Voor het Kamerlid geeft de kwetsbare positie waarin Senna zich bevindt in dit geval de doorslag. “Juist in een tijd waarin alle zekerheid al is afgenomen, is het kunnen blijven wonen in je eigen huis van cruciaal belang.

VVD’er Koerhuis, BBB-Kamerlid Van der Plas, Westerveld van GroenLinks en Grinwis van de  CU zijn de indieners van het wetsvoorstel. Ze vinden het belang van weeskinderen om in hun vertrouwde omgeving te kunnen blijven wonen zwaarder wegen dan het financiële belang van woningcorporaties en het belang van andere doelgroepen. “Daarom kiezen we ervoor om weeskinderen zoals Senna met behulp van deze nieuwe wet in bescherming te nemen tegen woningcorporaties.”

Wet
“De Sleutels verwees bij het eerste besluit naar een richtlijn waarin corporaties onderling hebben afgesproken dat iemand sowieso één tot twee jaar in de woning kan blijven wonen”, legt Koerhuis uit. “Maar waar is de menselijke maat en de factor dat het om een jonge wees gaat die pas 18 jaar is en vorig jaar haar moeder heeft verloren? De ervaring leert immers dat jongeren die al een jaar na het overlijden van hun ouder(s) het ouderlijk huis uit worden gezet, die korte tijd als stressvol en onzeker ervaren. Niet als tijd om te rouwen.”

Voor Koerhuis illustreert de discussie rond Senna de noodzaak van de Wet huurbescherming weeskinderen. Hij signaleert dat woningcorporaties als De Sleutels niet in staat zijn een weloverwogen afweging te maken tussen het belang van een weeskind om in het ouderlijk huis te blijven wonen en het belang van andere doelgroepen bij die woning. Het is nu aan het parlement. Het Kamerlid verwacht dat de wet halverwege 2024 in werking kan treden. “Maar de Tweede Kamerverkiezingen in november kunnen voor vertraging zorgen.”

Leiden Maatschappij Politiek Wet huurbescherming weeskinderen


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×