Kleitabletten met een 'stilus' om de tekens in de klei te drukken. (Foto: Louis Smit)

Verhalen in spijkerschrift bij Rijksmuseum van Oudheden

Het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden heeft een speciale tentoonstelling ingericht over kleitabletten met spijkerschrift en het werk van de wetenschappers die ze bestuderen. Getoond worden millennia-oude teksten die op klei zijn geschreven in het Soemerisch, het Akkadisch, het Elamitisch en het Hettitisch.

Op de meeste kleitabletten staan administratieve teksten, maar daarnaast zijn er brieven, contracten, schooloefeningen en wetenschappelijke en literaire werken. Er zijn vooral veel lijsten, zoals van vaartuigen, planten, sterren en dieren. Op één geëxposeerd tablet worden aantallen runderen opgesomd: “40 koeien, ouder; 10 koeien, 2 jaar oud; 5 stieren, 2 jaar oud.”

Spijkerschrift is het oudste schrift ter wereld. Het werd rond 3.300 v.Chr. ontwikkeld in wat nu Irak is. Het werd gebruikt tot het begin van onze jaartelling. De kenmerkende ‘spijkertjes’ werden gevormd door een stilus, dat is een puntvormige schrijfstift, in natte klei te drukken.

Er zijn naar schatting in totaal bijna een miljoen beschreven kleitabletten teruggevonden. De mensen die ze bestuderen heten assyriologen.

Opleiding Leiden
De tentoonstelling heet dan ook Het werk van de assyrioloog: verhalen in spijkerschrift. Ze duurt tot en met 7 januari 2024. De expositie werd samengesteld ter gelegenheid van de 68e editie van het internationale assyriologencongres dat vorige week in Leiden werd gehouden. In Nederland bieden alleen de Universiteit Leiden en de Vrije Universiteit Amsterdam een opleiding assyriologie aan.

Advertentie

Cultuur Leiden Onderwijs


Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×