Stoepplantjes langs de gevel blijven bij wijze van proef dit jaar op sommige plekken staan. (Foto: Chris de Waard).

Leiden doet proef met laten staan stoepplantjes

In delen van de stad laat de gemeente Leiden de stoepplantjes staan. Het gaat om een proef die tot eind van dit jaar duurt. Tot 4 september kunnen inwoners via een enquête laten weten hoe dat bevalt. Via www.leiden.nl/stoepplantjes kan de vragenlijst worden ingevuld.

“In uw buurt laten we stoepplantjes staan in een strook van dertig centimeter vanaf de gevel”, zo staat te lezen in een brief die bewoners van de betrokken wijken deze week in de bus kregen. Doel is onderzoeken hoe de inwoners daar tegenover staan. “Maken ze uw buurt mooier en groener of heeft u er juist last van?”

Stoepplantjes waren vroeger heel gewoon, maar in ons aangeharkte landje werden ze steeds vaker verwijderd. In 2020 zette de Hortus botanicus in Leiden de ondergewaardeerde stoepplantjes weer op de kaart met het gelijknamige project, bijbehorende website en een heuse stoepplantjesposter.

Herderstasje
Met succes. Het initiatief kreeg landelijk aandacht en navolging en leidde tot een hernieuwde belangstelling voor de kleine plukjes groen tussen stoep- en straatstenen. Ook een stoepkrijtactie droeg eraan bij dat veel mensen nu weer weten hoe Herderstasje, Hondsdraf of Weegbree eruit zien.

Duurzaamheid Leiden


Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×