Het Valkenburgse Meer op de grens van Katwijk, Leiden en Wassenaar. (Foto's: Chris de Waard)

'Schrap plan windmolens bij Valkenburgse Meer'

De Stichting Nationaal Smalspoor, de Brasseriegroep en Surfschool Pro Intro hebben een notitie opgesteld over windmolens bij het Valkenburgse Meer. De gezamenlijke exploitanten in het recreatiegebied roepen de provincie Zuid-Holland op om af te zien van de bouw van windmolens in het gebied. Het stuk is verstuurd naar het provinciebestuur en naar de gemeenteraden en colleges van de gemeentes Katwijk, Wassenaar, Oegstgeest en Leiden.

Eind juni besloot de gemeenteraad van Katwijk al om niet verder te gaan met de realisatie van windmolens in het recreatiegebied. De opdracht werd vervolgens teruggegeven aan de provincie Zuid-Holland. De Katwijkse raad kwam tot dat besluit, omdat er geen draagvlak voor de windmolens is onder omwonenden en ondernemers in het gebied. Ook blijkt uit rapporten dat er geen interesse is bij exploitanten en dat grote vraagtekens zijn of windmolens in dit gebied niet strijdig zijn met regelgeving op het gebied van zaken als veiligheid en natuur. Ook vinden de briefschrijvers dat plaatsing van windmolens de recreatieve waarde van het recreatiegebied ernstig aantast en daardoor de belangen van de ondernemers schaadt.

In aanvulling op het raadsbesluit riepen de Katwijkse raadsleden de provincie op om de pogingen om windmolens aan het Valkenburgse Meer te realiseren te staken. “Als ondernemers in dit recreatiegebied sluiten we ons daarbij aan en roepen ook wij de provincie Zuid-Holland op om de plannen te schrappen. Ook de gemeenteraden van Wassenaar, Leiden en Oegstgeest hebben zich eerder tegen windmolens aan het Valkenburgse Meer uitgesproken.

Ondernemers en andere belanghebbenden in de directe omgeving van het Valkenburgse Meer willen geen windmolens in het gebied en roepen de provincie Zuid-Holland op om de plannen daarvoor te schrappen. 

Onzinnig
De exploitanten noemen het plaatsen van grote windmolens in het gebied ‘planologisch onzinnig’. De kwaliteit van het gebied gaat erdoor achteruit en de bedrijfsactiviteiten van zowel horeca, museumstoomtrein als surfschool worden hierdoor sterk gehinderd. “Ook met een zak geld kunnen de effecten van die windmolens niet teniet worden gedaan”, aldus de briefschrijvers die de provincie bovendien verwijten het gebied al decennia te verwaarlozen. Ook zouden afspraken door de provincie keer op keer niet zijn nagekomen. Bijvoorbeeld over het stoppen met de zandwinning in de plas.

Rondje
Al sinds de start van de ontwikkeling van recreatiegebied Valkenburgse Meer, nu vijfendertig jaar geleden, zijn de verhouden met de provincie volgens de opstellers van de notitie moeizaam. “Het gebied zou gefaseerd worden ontwikkeld, waarbij in de eerste fase aan het begin van de jaren negentig de oost- en zuidoever zouden worden ontwikkeld en voor de recreatie toegankelijk gemaakt. In een tweede fase, rond het jaar 2000, zou na vertrek van de zandwinner het tweede deel van het recreatiegebied worden gerealiseerd. Dit betrof dan met name de west- en noordoever.

Het eindresultaat zou zijn dat recreanten zich vrij door het hele gebied zouden kunnen bewegen en dat zowel een voet- en fietspad als de smalspoorlijn rond het gehele meer zouden kunnen lopen. “Helaas kwam er nadien van de door de provincie gepresenteerde plannen steeds minder terecht en ging de kwaliteit van het gebied door toedoen of nalatigheid van de provincie achteruit.” De Stichting Nationaal Smalspoor kon uiteindelijk pas in 2022 de smalspoorlijn rond het hele meer in gebruik nemen.

Zandwinning
Het recreatiegebied Valkenburgse Meer krijgt volgens de briefschrijvers een steeds belangrijkere functie. “Helaas bestaat het gebied uit smalle stroken grond rond een meer waarin de zandwinning nog steeds domineert en de recreant sterk is beperkt. Aan de oever aan de zuidkant heeft zich de afgelopen dertig jaar fraaie natuur ontwikkeld die nu deel uitmaakt van de groene bufferzone tussen Wassenaar en Katwijk.

De zandwinner heeft het recht deze gehele oever onder water te laten verdwijnen ten behoeve van de zandwinning. Er zijn geen goede afspraken gemaakt over behoud en compensatie van natuurwaarden. Het gebied gaat hierdoor wederom sterk in kwaliteit achteruit.” In de brief dringen de gezamenlijke ondernemers er bij de proincie op aan om in gesprek te gaan met de zandwinner en er voor te zorgen dat er geen natuur verloren in dit gebied meer verloren gaat en het hele recreatiegebied alsnog op korte termijn volledig open te stellen voor recreatie.

Duurzaamheid Leiden Maatschappij Oegstgeest Regio Wassenaar


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×