Impressies en video: Omroep West).

Bewoners Stevenshof niet tegen windmolens: 'Maar moet dat echt zo dichtbij?'

De bewoners van de Stevenshof zijn niet blij met de mogelijke komst van windmolens ‘in hun achtertuin’. Het Valkenburgse Meer is aangewezen als zogeheten zoekgebied voor windturbines. Dat betekent dat het gebied aangewezen is als plaats om duurzame energie op te wekken, schrijft mediapartner Omroep West. “Moet dat echt zo dicht op het dichtbevolkte Leiden?”, vraagt Gerard Kwakkenbos van de bewonersgroep Stevenshof zich af.

Na het in werking treden van het nationale klimaatakkoord werd Nederland in 2019 opgesplitst in dertig energieregio’s. Elke regio dient een Regionale Energie Strategie (RES) op te stellen, waarin voor 2030 en 2050 opgaven voor duurzame elektriciteitsopwekking, energiebesparing en warmte worden uitgewerkt. Zo moet de CO2-uitstoot in 2030 met vijftig procent zijn afgenomen. Windmolens zouden daar een rol in kunnen spelen.

Kwakkenbos ziet die molens met angst en beven tegemoet. “Je zal ze in, met name, het westelijk deel van de wijk goed kunnen zien. Het is op nog geen 400 meter afstand van onze huizen. Maar ook het lawaai vrezen we. De snelweg die hier vlakbij loopt is ’s nachts stil, maar die molens draaien door. Dat gaat tot gezondheidsklachten leiden.”

Rijnlandroute verdiept
Ook is Kwakkenbos bang voor de aantasting van de weinige natuur en recreatiegebieden in de buurt. “De RijnlandRoute is niet voor niets verdiept aangelegd, omdat dit stuk groen rond de wijk een belangrijke ecologische de verbinding vormt tussen het natuurgebieden bij Wassenaar en de Hollandse duinen. Maar ook de recreatieplas het Valkenburgse Meer, waar zo veel mensen uit de omgeving gebruik van maken, moet je met rust laten.”

Toch is de Leidenaar niet tegen het klimaatakkoord. “Ik ben voor verduurzaming. De hele buurt zo’n beetje heeft hier ook zonnecellen. Maar ik denk dat je het probleem landelijk aan moet pakken en kijken waar zonneweides en windmolens ingepast kunnen worden. Verplicht niet iedere regio om op ieder stukje groen iets te doen. Coördineer het meer.”

Duurzaamheid Leiden Maatschappij


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×