(Foto: Sleutelstad)

Universiteit spreekt in september over banden fossiele industrie

De Universiteit Leiden gaat op 27 september met haar medewerkers en studenten in gesprek over haar banden met de fossiele industrie in relatie tot het thema duurzaamheid. “Die middag willen wij op een open wijze met elkaar in gesprek gaan over dit onderwerp, waarbij er ruimte is voor diverse meningen en visies”, zo luidt de aankondiging.

In de afgelopen maanden zijn er bij de Nederlandse universiteiten protestacties en demonstraties geweest tegen de samenwerking met fossiele bedrijven. In Leiden had de universiteit onder meer te maken met een actie door studenten tijdens de diesviering op 8 februari. In mei verscheen een brandbrief van medewerkers waarin de universiteit werd opgeroepen om te verduurzamen.

“Wij luisteren naar deze geluiden en willen in gesprek gaan met medewerkers en studenten over dit thema. Op basis hiervan kunnen wij onze koers voor de toekomst bepalen”, aldus de Universiteit Leiden. “We hebben duurzaamheid hoog in het vaandel staan. Het is onze missie om met ons onderzoek meer inzicht te krijgen in het wereldwijde klimaatvraagstuk en daarbij kennis te ontwikkelen voor een duurzame toekomst.”

Volgens de initiatiefnemer van de brandbrief, neurowetenschapper Anne Urai, wordt de dialoogsessie op 27 september ‘een belangrijke middag’. “We hopen ook voor die tijd (vanaf begin september) al duidelijkheid te krijgen over de positie van de verschillende mensen en groepen, zoals de decanen en de universiteitsraad”, zo liet zij weten. “In de aanloop naar deze dialoog hopen we de brief aan het college van bestuur aan te bieden tijdens de opening van het academisch jaar op 4 september.”

Lijst
Eerder meldde de universiteit al dat er een lijst in de maak is van onderzoeksprojecten waarbij wordt samengewerkt met fossiele bedrijven. “Die lijst is er nog niet, maar er wordt hard aan gewerkt. Die zal dan ook op de externe website komen”, zo zei een woordvoerder eind juni.

De discussie over onderzoeksgeld van fossiele bedrijven speelde ook bij museum en onderzoeksinstelling Naturalis in Leiden. Die leidde ertoe dat Naturalis de samenwerking met Shell stopte.

Duurzaamheid Economie Leiden Onderwijs Politiek Science Fossiele industrie


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×