Ondernemer Renate Overvorst: "Klanten kunnen niet parkeren door ten onrechte gestalde aanhangwagens." (Foto: Louis Smit)

Parkeerdruk op bedrijventerrein Merenwijk ‘heeft aandacht’

De overlast die ondernemers van het bedrijventerrein in de Merenwijk ondervinden van gestalde aanhangwagens en busjes heeft de aandacht van de gemeente. “Indien mogelijk verwijdert de afdeling Handhaving voertuigen die te lang geparkeerd staan.” Dat antwoordt de gemeente Leiden op vragen van Omroep Sleutelstad naar de handhavingsaanpak sinds de ondernemers enige tijd geleden weer aan de bel hadden getrokken.

De gemeente tekent daarbij wel aan dat het hier de openbare weg betreft waar gewoon door iedereen geparkeerd mag worden. “Een parkeerstrook die voor een bedrijf ligt, is geen eigendom van dat bedrijf”, zegt een woordvoerder. “De gemeente handhaaft wel op foutparkeren, zoals aanhangers die te lang ongebruikt geparkeerd staan. Dat wil zeggen langer dan drie dagen. Aanhangers die te lang geparkeerd staan, worden verwijderd.” Er is volgens de woordvoerder overigens geen informatie beschikbaar over het aantal verwijderde voertuigen.

De parkbeheerder van Bedrijventerrein Merenwijk meldde in juni dat het de laatste tijd weer de spuigaten uitliep en dat de gemeente erop was aangesproken omdat het ‘tijd werd dat er wordt ingegrepen.’ Hij zei toen dat handhavers waren langsgekomen om kentekens te noteren en te checken op herkomst en eigenaarschap.

Volgens de woordvoerder was het noteren van kentekens geen specifieke actie. “Het is iets dat doorlopend wordt gedaan. Boa’s en politie kunnen in een systeem een kenteken opzoeken. Zij kunnen dan de eigenaar van een voertuig opvragen.” Vaak blijken kentekens echter op naam van leasebedrijven te staan, waardoor niet duidelijk is door wie een auto wordt gebruikt of waar deze persoon woont. “Dat zorgt ervoor dat we van veel voertuigen niet weten wie de gebruiker is en dat we die personen dus niet kunnen benaderen.”

Laat de gemeente het daar dan daarbij? De woordvoerder: “Een leasebedrijf mag geen gegevens aan ons doorgeven van degene die het voertuig leaset. Wij kunnen dus niet zelf contact opnemen met de gebruiker. We kunnen wel het leasebedrijf een bekeuring sturen.”

Zes jaar
Renate Overvorst, eigenaar van Noordman Wijnimport, zegt dat de termijn van drie dagen die de gemeente noemt in schril contrast staat met de zes jaar dat sommige gedumpte aanhangwagens al op het bedrijventerrein staan geparkeerd. “Er is sinds het bezoek van Handhaving om kentekens te scannen helemaal niets meer van de gemeente vernomen”, zo benadrukt zij.

Wat haar dwarszit is dat haar klanten bij een evenement geen parkeerplaatsen kunnen vinden, omdat die permanent bezet zijn door ten onrechte gestalde aanhangwagens. “Ik heb zelf vier weken geleden nog een aanvraag ingediend om gereserveerde plekken te creëren voor ons bedrijf. Maar daar heb ik ook nog niets over vernomen.”

Economie Leiden Maatschappij Politiek


Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×