Patiënten worden bij de spoedpost altijd geholpen. (Foto: Chris de Waard)

Vragen en antwoorden over operatiestop Alrijne Ziekenhuis

Naar aanleiding van de onrust onder patiënten van het Alrijne Ziekenhuis heeft mediapartner Omroep West van Sleutelstad een aantal vragen en antwoorden op een rij gezet die opkwamen nadat het ziekenhuis afgelopen maanden naar buiten bracht dat er in Leiderdorp een operatiestop komt voor mensen die niet bij Zorg en Zekerheid verzekerd zijn. Ook sluit Alrijne vooralsnog de operatiekamers in de ziekenhuizen in Leiden en Alphen aan den Rijn in de maand oktober.

Andere verzekeraars reageerden verbaast op de aankondiging van Alrijne. Volgens VGZ, Menzis en Zilveren Kruis klopt het niet dat Alrijne geen patiënten van hen kan behandelen omdat budgetten zouden zijn opgebruikt. Alle drie zeggen extra middelen beschikbaar te hebben gesteld.

Welk soort operaties gaan door en welk soort niet?
Wat sowieso doorgaat, zijn oncologische ingrepen, de zorg voor kankerpatiënten dus. Wie op de eerste hulp belandt met een gebroken pols, been of ander ongemak en direct moet worden geopereerd, wordt ook altijd geholpen. Kinderen onder de zestien jaar kunnen er eveneens terecht en dat geldt ook voor verloskunde. Dan zijn er nog extra afspraken gemaakt met sommige verzekeraars voor artrosezorg. Het ziekenhuis zegt niet welke verzekeraars dat zijn, maar de meeste zorg voor artrose-patiënten gaat ook gewoon door.

Wat niet doorgaat, zegt het ziekenhuis niet te kunnen aangeven. Dat komt omdat er altijd eerst overlegd wordt met de behandelend specialist. Die moet aangeven of een ingreep medisch dringend noodzakelijk is of ook wel uitgesteld kan worden zonder dat iemand dan echt in gevaar komt.

Wat betekent dit voor mij als ik verzekerd ben bij Zorg en Zekerheid?
Dan verandert er eigenlijk niets. Omdat Zorg en Zekerheid een meerjarig contract heeft afgesloten met Alrijne is deze zorg gegarandeerd. Het ziekenhuis zelf zegt dat er bij ZZ nog ruimte is die er bij andere verzekeraars niet is. Het ziekenhuis stelt mensen die daar zijn verzekerd gewoon op alle vlakken te blijven helpen.

Wat betekent dit voor mij als ik niet verzekerd ben bij ZZ?
Dan heb je mogelijk een probleem. In principe kun je dan alleen nog terecht voor poliklinische hulp. Dus: de afspraak voor een foto bijvoorbeeld of een controle bij de uroloog. Maar geopereerd word je niet. Volgens het ziekenhuis komt dat omdat er veel meer patiënten zijn dan eerst was gedacht. De vergoedingen van de verzekeraars zijn dan te laag omdat er meer operaties uitgevoerd moeten worden dan in het contract staat. Verzekeraars zouden te weinig geld bijleggen om het voor het ziekenhuis wel rendabel te maken. Zilveren Kruis bestrijdt deze lezing. De verzekeraar zegt dat er extra geld is aangeboden, maar dat het ziekenhuis zegt dat er dan nog altijd geen garantie is dat er geopereerd kan worden omdat het personeel dan moet gaan overwerken.

Kan ik zelf actie ondernemen?
Wie op een wachtlijst staat, kan altijd zijn of haar verzekering bellen en vragen om zogenoemde ‘wachtlijstbemiddeling’. Dat betekent dat iemand van de verzekeraar gaat kijken waar de wachtlijsten het kortst zijn en waar je dus eerder aan de beurt bent. Alrijne raadt mensen nu aan om daar nog eens extra om te vragen. Dit betekent overigens wel dat je dus niet meer bij je vertrouwde specialist onder behandeling bent, maar ergens anders naartoe moet.

Gaat dit mij extra geld kosten?
De vergoeding die betaald wordt voor een ingreep in Alrijne zal ook gegeven worden voor een behandeling in een ander ziekenhuis, als de verzekeraar daarmee een contract heeft. Dus zeker als de verzekering zelf een ander ziekenhuis regelt, kost het je geen cent extra. Wel kan het zijn dat je verder aan het reizen bent en OV-kosten of benzinekilometers vallen niet onder de zorgverzekering.

Kan ik per direct overstappen naar een andere zorgverzekering?
Dat is niet mogelijk. In Nederland sluit je je verzekering af voor minimaal één jaar. Van 1 januari tot 31 december dus. Je kunt van 13 november tot 31 december overstappen naar een andere verzekering. Tussentijds – dus na 1 januari – overstappen kan alleen in uitzonderlijke omstandigheden. Bijvoorbeeld als de polisvoorwaarden van je huidige verzekering worden veranderd, als je gaat scheiden of als je achttien jaar wordt en je verplicht een verzekering moet gaan afsluiten.

Advertentie

Leiden Leiderdorp Maatschappij Regio Alrijne sluit operatiekamers


Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×