De oehoe met prooi. (Foto: Willem Saris)

Naturalis zet zeldzame oehoe op, publiek kan live meekijken

Een exemplaar van een van de grootste uilen ter wereld, een oehoe, wordt vrijdag onderzocht en opgezet in Naturalis. Bezoekers van het museum in Leiden kunnen van 10.00 tot 15.00 uur live meekijken in de museumzaal LiveScience. Het is het eerste exemplaar in ruim twaalf jaar tijd die aan de wetenschappelijke collectie van Naturalis toegevoegd wordt.

Afgelopen juni werd de oehoe in Winterswijk gevonden. Het dier was slachtoffer van een verkeersongeval. In Nederland zijn slechts tachtig broedparen van de oehoe bekend, waardoor de kans op een vondst klein is. Wat deze vondst extra bijzonder maakt, is dat de oehoe in zijn krachtige klauwen nog een prooi vasthield, namelijk een houtduif. De oehoe, ofwel de Bubo bubo, is met zijn roestbruine gekleurde veren, massief lichaam, opvallende, acht centimeter lange oorpluimen en grote oranje ogen een opvallende verschijning. De gevonden oehoe heeft een spanwijdte van 1,8 meter.

Uitgeplozen
Naturalis-preparateur Becky Desjardins onderzoekt de oehoe met prooi komende vrijdag. Daarna zet ze hem wetenschappelijk op. Voordat Desjardins aan het opzetten van de uil begint, verzamelt ze gegevens over het dier, zoals de lengte, het gewicht, en geslacht. Aan de hand van de geslachtsorganen maaakt ze een schatting van de leeftijd van het onfortuinlijke dier. Ook  onderzoekt ze de maaginhoud en neemt ze een stukje weefsel af voor DNA-onderzoek. Het verenkleed wordt uitgeplozen op parasieten.

Collectietoren
Desjardins ontdoet de oehoe van de organen en trekt zijn huid als een soort jasje uit. De losse, geprepareerde huid, balg genoemd, wordt vervolgens opgevuld met watten om de oehoe op te zetten. Wanneer het werk helemaal klaar is, wordt de uil gedurende een paar weken gedroogd, om vervolgens via de ontsmettingsvriezer in de collectietoren te belanden. “Oehoes zijn sinds kort verspreid over heel Nederland te vinden”, vertelt preparateur Desjardins. “We zijn daarom erg benieuwd naar het leven van deze uilensoort. We hopen erachter te komen wat dit individu heeft gegeten, en of het dier gezond was.”

Advertentie

Cultuur Leiden Maatschappij


Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×