Burgemeester Lenferink. (Foto: Sleutelstad)

Afzwaaiende Lenferink over 20 jaar lief en leed in Leiden

Er is een tijdperk voor Henri Lenferink, en een tijdperk na Henri Lenferink. Voor inwoners van Leiden zal het na volgende week best wennen zijn, want de burgemeester van de Sleutelstad hangt na twintig jaar zijn ambtsketen aan de wilgen. Al sinds 2020 is de in Twente geboren bestuurder de langstzittende burgemeester van Nederland. Hoe kijkt hij terug op al die jaren?

In de tijd dat Henri Lenferink burgemeester was, kreeg hij heel wat drama’s voor zijn kiezen. Onder andere de dood van de zevenjarige Doris. Het meisje werd in de zomer van 2021 op haar fietsje geraakt door het openslaande portier van een man die op dat moment uit een taxi wilde stappen.

Een tragedie volgde. Doris kwam onder een aankomende lijnbus terecht en overleed. Het gesprek met de moeder van Doris is er een dat Lenferink nooit meer zal vergeten. “Dat is een van de moeilijkste gesprekken die ik ooit heb moeten voeren.”

Moord op Esmee
Ook de dood van de veertienjarige Esmee uit zijn stad hakte er bij Lenferink enorm in. “Je wilt graag wat doen, maar je kan niks meer doen. Je zit met een knoop in je maag.” Het levenloze lichaam van Esmee werd op oudejaarsdag 2021 gevonden in een parkje bij de Melchior Treublaan in Leiden. Haar turnleraar, de 33-jarige Van de G., werd diezelfde dag nog opgepakt.

“Het enige wat je kan doen is er zijn. Je wil als burgemeester ook niet te veel op de voorgrond komen, het draait namelijk om het verdriet van de nabestaanden”, aldus de afzwaaiend burgemeester van de Sleutelstad.

Pedofiel Benno L.
Als burgemeester moet je soms een moeilijk besluit nemen. Een van die beslissingen waarmee Lenferink het landelijke nieuws haalde, was de beslissing om pedofiel Benno L. in Leiden te laten wonen. Andere gemeenten zeiden ‘nee’ op dat verzoek van justitie. Toen de zwemleraar naar Leiden zou verhuizen, ontstond er een enorme discussie in de stad. “Het was ook een beetje de bedoeling om die discussie te laten ontstaan.”

Lenferink vervolgt: “Ik denk dat het goed is geweest dat we dat gedaan hebben. Want toen was het voor het Openbaar Ministerie enorm moeilijk om mensen met deze achtergrond ergens onder te brengen. En na die tijd is dat eigenlijk allemaal veel makkelijker geweest.”

De burgemeester heeft – naar eigen zeggen – heel veel steun gehad bij het maken van deze keuze. “Achteraf is er niks gebeurd om te zeggen dat het een foute keuze is geweest. En er is nog een buurtonderzoek geweest in de omgeving waar Benno L. ging wonen, en daarvan bleek tachtig procent het met mij eens te zijn. Daarnaast stond de hele gemeenteraad ook achter mij, dus ik heb toen veel steun ervaren.”

Leiden Maatschappij


Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×