(Foto's: Chris de Waard)

3 October Vereeniging betrekt permanent servicepunt

Hoppezak Kledingverhuur aan de Pieterskerkgracht verhuurt een pand dat het bedrijf zelf niet meer nodig heeft voor de bedrijfsvoering aan de 3 October Vereeniging. Die richt er het Servicepunt van de vereniging in en brengt er het archief onder. Ook zijn er plannen voor een bescheiden Leidens Ontzetmuseum.

Het 3 October Servicepunt is de vaste stek voor veel Leidenaars voor hun rood-witte artikelen en vragen over de viering. Komende zaterdag gaat het Servicepunt weer open. Dit jaar zijn onder andere een rood-wit vissershoedje, rompertjes en poncho’s toegevoegd aan de collectie. Van de vertrouwde beanies zijn nu ook kindermaten beschikbaar en er is een nieuwe voorraad haringtruien en kindervesten ingeslagen. Daarmee hoopt de 3 October Vereeniging de stad en alle inwoners op 2 en 3 oktober in de traditionele Leidse kleuren te hullen.

Groenoordhallen
Op de nieuwe locatie is de afgelopen maanden hard gewerkt om alles op tijd klaar te krijgen, zodat vanaf dit weekend de leden en andere geïnteresseerden ontvangen kunnen worden. Blikvanger is de prachtige trap, gemaakt van hout dat afkomstig is uit de voormalige Groenoordhallen.

Archief
Na jaren in de foyer van de Stadsgehoorzaal verhuist de 3 October Vereeniging mede dankzij een schenking van Jan Boots naar een deel van het pand van Kledingverhuur Hoppezak. Boots werd tijdens de algemene ledenvergadering van de 3 October Vereeniging in mei 2022 benoemd tot erelid. Hij was daarmee de eerste die die eer te beurt viel, zonder ooit bestuurslid of commissaris te zijn geweest.

Hij werd onderscheiden vanwege een andere vorm van betrokkenheid bij het Leidse feest der feesten. De Alkmaarder is namelijk voorzitter van de Nederlandse Kermisbond en was ongeveer een halve eeuw het eerste aanspreekpunt voor de 3 October Vereeniging als het om de kermis ging. Boots betaalt niet alleen mee aan de verbouwing van het pand, maar doneert ook zijn archief met tal van documenten over de kermis.

Voorzitter Annette Los van de commissie Public Relations is trots op de nieuwe stek: “Het is meer dan een winkel. Het Servicepunt is de plek waar we het meeste contact hebben met onze leden. Veel mensen komen niet alleen langs om de nieuwe artikelen te bekijken, maar ook om een praatje te maken en de viering voor te bespreken. Zo leven we samen toe naar het Feest der Feesten.”

Het Servicepunt op Pieterskerkgracht 20/a is vanaf zaterdag 2 september iedere zaterdag tot 3 oktober geopend van 10.30 tot 17.00 uur. Op woensdagen is het mobiele Servicepunt de Rijdende Geus van 10.30 tot 17.00 uur te vinden in het Trouwstraatje. Vanaf 16 september staan de vrijwilligers van de 3 October Vereeniging op alle zaterdagen paraat achter de 3 October-kramen in het centrum.

 

Cultuur Leiden Maatschappij Leidens Ontzet 2023


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×