De N434 is zo goed als klaar. Nu begint het testen van alle installaties. (Foto: Provincie zuid-Holland)

Tunnel Rijnlandroute zomer 2024 open

De nieuwe weg tussen de A4 en de A44 gaat in de zomer van 2024 open. Dat heeft de provincie Zuid-Holland bekendgemaakt in de serie ‘De RijnlandRoute‘ op TV West. Dat is twee jaar later dan oorspronkelijk de bedoeling was. De provinciale weg N434 is onderdeel van de RijnlandRoute, die de infrastructuur in de Leidse regio moet verbeteren.

De nieuwe N434 bestaat uit de tweeënhalve kilometer lange Corbulotunnel en een stuk verdiepte ligging van anderhalve kilometer lang. Er hangen al matrixborden en camera’s. De belijning is af en de vangrail staat er. De weg lijkt al helemaal klaar, toch duurt het nog bijna een jaar voor dit stuk van de route opengaat. Dat heeft alles te maken met de veiligheid.

“We zijn de testfase gestart”, legt Maikel Balster uit. Hij is testmanager van de provincie Zuid-Holland. “Je ziet het niet, maar in het wegdek zitten 930 detectielussen en 130 camera’s vormen de ogen voor de wegverkeersleider. Ook hangen er enorm veel luidsprekers in de tunnel en er zijn tweeduizend verlichtingsarmaturen.”

Planning
Alle genoemde items moeten zijn getest om er zeker van te zijn dat de weg veilig is. “We willen de tunnel niet openstellen om daarna te moeten constateren dat ‘ie weer dicht moet. Daar gaat gewoon heel veel tijd overheen, omdat we dat goed en secuur moeten uitvoeren”, aldus Balster.

In de oorspronkelijke planning zou de weg in 2022 al opengaan, maar door meerdere tegenslagen werd de datum opgeschoven. Zo waren er een dodelijk ongeval, een lekkage, de coronacrisis en een brand. Eind vorig jaar ging de provincie uit van de tweede helft van 2024: tussen augustus en december. Nu is de openingsdatum toch weer iets vervroegd: in de zomer  van volgend jaar kan er over de nieuwe weg worden gereden.

Leiden Maatschappij Regio


Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×