Demonstranten bij de Stille Rijn. (Foto: Chris de Waard)

Raadsvragen over politieoptreden tijdens Pride Leiden

PvdA en GroenLinks hebben donderdagavond raadsvragen gesteld naar aanleiding van het politieoptreden bij een protest tijdens Pride Leiden op 2 september. Demonstranten werden met geweld van de Catharinabrug in het Leidse centrum verdreven naar een protestvlak verderop. Deelnemers noemen het geweld buitenproportioneel en voelen zich aangetast in hun demonstratierecht. Een aantal van hen sprak in bij de vergadering.

Op sociale media was afgelopen week veel ophef over het optreden van de politie bij het protest. Deelnemers en sympathisanten vertelden in de vergadering van de raadscommissie Leefbaarheid en Bereikbaarheid hun verhaal. Een van hen vertelde dat de politie direct hard ingreep toen hij samen met anderen een spandoek wilde ophangen tegen commerciële belangen tijdens Pride.

“De politie begon zonder uitleg aan het spandoek te trekken. Er werd niet verteld op welke bevoegdheid ze dit deden en er werd ook geweigerd zich te identificeren. De politie mag bij protesten ingrijpen bij wanordelijkheden. Een spandoek ophangen is dit niet. Het optreden van de politie wel.”

Opgesloten
Een andere deelnemer vertelde dat ze geslagen werd door de politie en zes uur lang werd opgesloten. “Ik ben beroofd van mijn demonstratierechten en maak daarom gebruik van het enige recht dat ik nog lijk te hebben: het recht in te spreken bij de gemeenteraad.” Ze roept de oppositie op aandacht te hebben voor dit onderwerp, hekelt de positie van de coalitie en verwijt de media passiviteit en eenzijdige berichtgeving.

Vanuit de raadscommissie werd geschrokken gereageerd. Raadsleden Marleen Schreuder (GL), Elianne Wijnands (SVL) en Emma van Bree (GL) toonden begrip voor het gevoel van onveiligheid en onbegrip van de insprekers, waarbij het laatste raadslid moeilijk haar tranen kon bedwingen.

Marc Newsome (PvdA) nodigde de insprekers uit tot een gesprek met alle betrokkenen. Newsome laat aan Sleutelstad weten dat hier vrijdagmiddag een uitnodiging voor uitgestuurd wordt. Een van de insprekers zei dat ook vanuit het college een uitnodiging voor een gesprek is aangeboden.

De kersverse burgemeester Van der Velden maakte zijn debuut bij de commissievergadering en schetste bij beantwoording van de raadsvragen de situatie. “De politie heeft het hele evenement in goede banen proberen te leiden inclusief de verschillende protesten. Het is te betreuren dat dit door mensen anders ervaren is.”

De burgemeester benadrukte meermaals graag op de hoogte gesteld te zijn van de verschillende protesten: “Dan hadden we afspraken kunnen maken met de organisatie.” Hij zegde toe vragen van de insprekers over de gebeurtenissen later te beantwoorden. Op de vraag of hij wist of politieagenten niet hun dienstnummer wilden delen antwoordde hij ontkennend.

De politie reageerde eerder al op de beschuldigingen van buitenproportioneel geweld. De politie sprak toen van ‘kort en gepast geweld’ waarbij de wapenstok gebruikt was. De gebeurtenissen rondom Pride Leiden worden binnen de lokale veiligheidsdriehoek, een overleg tussen burgemeester, politie en het Openbaar Ministerie, later uitgebreid geëvalueerd.

https://www.instagram.com/p/Cw5RvOYMy0L/

 

Leiden Maatschappij Politiek Pride Leiden


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×