(Foto: Chris de Waard)

College: 'Aangeharkt park Cronesteyn slecht voor biodiversiteit'

Het Leidse college is het oneens met het CDA en de VVD over de staat van onderhoud van Polderpark Cronesteyn. De twee partijen trokken begin deze zomer aan de bel, nadat een tak van een boom was afgebroken door storm Poly. Daarbij werden enkele bezoekers van het park geraakt, een van hen liep verwondingen op.

“We maken ons zorgen over het gebrekkige onderhoud in park Cronesteyn”, schreef fractievoorzitter Sebastiaan van der Veer van het CDA Leiden. “Het oogt niet alleen slordig, het levert mogelijk ook gevaar op voor de veiligheid van bezoekers.” Dat een hardloper een maand later in het park door een brug zakte, noemt de gemeente ‘een betreurenswaardig incident’. Volgens de gemeente worden de bruggen volgens een vast schema geïnspecteerd. In het beheerplan van de gemeente stond een onderhoudsbeurt voor de betreffende brug in 2024 gepland.

Mountainbikepad
In Cronesteyn speelt volgens het CDA overigens meer dan hier en daar wat stormschade. “Het structureel onderhoud van het park is al jaren ondermaats”, vindt Van der Veer. “Zo is het mountainbikepad al meerdere stormen geleden afgesloten met een bordje ‘gevaarlijke situatie’ en heeft ook Tuinvereniging Cronesteyn al vaker bij de gemeente aangegeven dat er schade en risico’s ontstaan doordat bomen rond de parkeerplaats niet tijdig worden gesnoeid. Het mountainbikepad wordt waarschijnlijk deze winter weer opgeknapt, zodat het weer in gebruik genomen kan worden.

Zorgplicht
“Minimaal onderhoud van groen betekent maximale schade bij stormen”, stelt het CDA. De gemeente stelt daar tegenover dat Cronesteyn een divers park is met elementen van bos, polders en verwildering. “Hoe opgeruimder en meer aangeharkt een park is, hoe slechter dit over het algemeen is voor de ecologische waarde van een park”, schrijft het college in antwoord op de vragen van het CDA Leiden. “Het park wordt daarom zo onderhouden dat natuur en recreatie zo veel mogelijk samengaan. Daarbij geldt voor de bomen dat we voldoen aan onze zorgplicht.”

Gebreken
Net als bij mensen komt ouderdom volgens het college ook bij bomen met gebreken. “We zijn in Leiden heel erg zuinig op onze bomen. Hierdoor kunnen ze over het algemeen langer blijven staan, maar het betekent ook dat bomen dan meer gebreken kunnen krijgen.” Het verwijderen van een boom is in de ogen van de gemeente een uiterste maatregel. “Daar wordt zo lang mogelijk mee gewacht. Pas als een boom onveilig is, mag en kan er worden gehandeld.”

Honderd procent veiligheid is volgens de gemeente echter niet te garanderen. Het aantal onveilige bomen in Leiden neemt volgens het College toe, omdat de gemeenteraad eerder zelf beleid heeft vastgesteld, waarbij bomen maximaal worden beschermd. Preventief onderhoud is goedkoper voor de gemeente, maar dat betekent in de praktijk dat er sneller afscheid genomen kan worden van bomen die een mogelijk risico kunnen gaan vormen.

Onveilig
Door het eerder vastgestelde bomenbeleid is er in Leiden geen mogelijkheid meer om een kapvergunning te krijgen op basis van de verwachte ontwikkeling van een boom. Alleen op basis van de bestaande situatie kan worden ingegrepen. Een boom moet dan daadwerkelijk al onveilig zijn. “Dit betekent dat er meer bomen met een verhoogde gevaarzetting voor kunnen gaan komen.” Om aan de zorgplicht te voldoen, worden daarom wel meer inspecties uitgevoerd. Dat gebeurt standaard elke vier jaar.

Poly
Een deel van de recente problemen in Cronesteyn werd veroorzaakt door zomerstorm Poly. De gemeente zegt dat het na zo’n uitzonderlijke storm niet mogelijk is om op heel korte termijn alle loshangende takken in de hele stad te verwijderen. “Tijdens en vlak na een storm heeft een bezoeker ook een eigen verantwoordelijkheid om te bepalen of het verantwoord is om in een park te lopen waar bomen staan.”

In Cronesteyn is het gevaar van afbrekende takken volgens de gemeente wat groter dan elders in de stad, omdat daar relatief veel populieren en wilgen staan. “Die zijn gevoeliger voor takbreuk.” Als mogelijke oplossing kan de raad volgens het College de verordening zo aanpassen dat het mogelijk wordt om vroegtijdig afscheid te nemen van ‘breukgevoelige soorten’.

Leiden Maatschappij Politiek


Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×