Leiden doneert euro per inwoner aan slachtoffers aardbeving Marokko

De gemeente Leiden schiet de slachtoffers te hulp van de verwoestende aardbeving die vorige week vrijdag in Marokko duizenden mensen het leven kostte. Naast de bijna 3.000 doden vielen er vele duizenden gewonden. Ook de schade is enorm. Het college heeft besloten om een euro per inwoner te schenken. Het gaat om 128.000 euro.

De solidariteit met het getroffen gebied is groot, zo schrijft het Leidse college in een brief aan de gemeenteraad. “Opnieuw een vreselijke natuurramp in een land waar ook veel inwoners van Leiden hechte banden mee hebben. De schaal van verwoesting is enorm en de impact is nog niet te overzien. Onze gedachten gaan natuurlijk in eerste instantie uit naar de direct getroffenen in het gebied, maar wij leven ook mee met families en vrienden die dierbaren hebben verloren of in onzekerheid verkeren over het lot van hun naasten. Het zal een enorme opgave zijn om de wederopbouw in goede banen te geleiden.”

De enorme schaal van de humanitaire ramp die zich in Marokko heeft voltrokken heeft het stadsbestuur ertoe doen besluiten een bijdrage te leveren. “Net als veel andere gemeenten dat hebben gedaan of gaan doen. Ook na de aardbeving in Turkije en Syrië hebben wij financieel bijgedragen aan de opbouw na de ramp. De bijdrage is net als toen bepaald op 1 euro per inwoner.”

Oproep
Leiden maakt het geld over aan het VNG Fonds. VNG International, de organisatie voor internationale samenwerking van de VNG, voert met het geld gemeentelijke wederopbouwprojecten uit. Daardoor wordt nauw aangesloten bij de behoefte van het lokale bestuur ter plaatse. Het college doet ook een oproep aan de stad: “We hopen dat de inwoners en bedrijven van onze stad die iets kunnen missen ook hun bijdrage leveren via een van de hulpacties die nu worden opgezet.”

Regio
Leiden is vooralsnog de enige gemeente die steun heeft toegezegd aan het getroffen gebied. Desgevraagd laten Leiderdorp, Oegstgeest, Voorschoten en Wassenaar aan Sleutelstad weten geen geld beschikbaar te stellen. De Wassenaarse burgemeester Leendert de Lange heeft wel zijn medeleven betuigd aan de de Marokkaanse ambassadeur in Nederland, die in Wassenaar woont.

Voorschoten laat weten het niet als gemeentelijke taak te zien om geld vrij te maken en wijst erop dat de Rijksoverheid dat al doet. Daar lokaal nog iets bovenop doen, zou volgens het Voorschotense college ten koste gaan van andere voorzieningen in de gemeente. “De Voorschotenaren maken veelal zelf de keuze om te doneren. Dat juichen wij toe. Als inwoners acties willen organiseren, dan zal de gemeente dit ondersteunen.”

De gemeente Zoeterwoude heeft op 20 september alsnog op de vragen van Sleutelstad gereageerd en laat weten ‘helaas geen geld beschikbaar te kunnen stellen’. “We hebben rekening te houden met budgetten en zien dit als een taak van de rijksoverheid”, mailt een woordvoerder.

Moskeeën
De twee Marokkaanse moskeeën die Leiden telt, Imam Mali in Leiden Noord en Al Hijra in het Haagwegkwartier, houden een inzamelingsactie voor de slachtoffers. Er wordt alleen geld opgehaald, geen goederen of voedingsmiddelen. Vanavond en volgende week vrijdag zijn er benefietavonden die live worden uitgezonden via Facebook en YouTube. De donaties zijn bedoeld om de slachtoffers in de meest getroffen gebieden te helpen.

Benefietavond 15-09-2023 met livestream vanuit Islamitisch centrum Al Hijra vanaf 18.30 uur
Benefietavond 22-09-2023 met livestream vanuit Islamitisch centrum Imam Malik vanaf 18.30 uur

Doneren kan via www.icimleiden.nl/doneren-aardbeving-marokko-2023

Leiden Maatschappij Aardbeving Marokko


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×