Historicus en schrijver Eric Kastelein geeft komend weekend een lezing over het herinneringserfgoed in Parimaribo. Hij vertelt over bijzondere mensen en bijzondere gebeurtenissen die de afgelopen 250 jaar in de Surinaamse hoofdstad een gedenkteken hebben gekregen en waarvan de verhalen dreigen te verdwijnen.
Aan bod komt onder andere de beroemde Leidse professor van Surinaamse afkomst Paul Flu. Hij was internationaal wetenschapper en rector magnificus aan de Universiteit Leiden en heeft veel onderzoek gedaan naar het voorkomen van tropische ziekten.
Verzetshelden
Er zijn ook verhalen over het slavernijverleden. “Bijvoorbeeld over drie tot slaafgemaakten: Cojo, Mentor en Present. Zij hebben in september 1832 de grote stadsbrand van Paramaribo veroorzaakt. Daarvoor zijn ze veroordeeld tot de brandstapel, levend verbrand. Schokkend, als je bedenkt dat het eigenlijk verzetshelden waren”, vertelt Kastelein.
Historicus en schrijver Eric Kastelein vertelt over zijn lezing in het programma De Avond van Sleutelstad.
Tweehonderd gulden
Voor zijn onderzoek heeft Kastelein onder meer gebruik gemaakt van het krantenarchief Delpher van de Koninklijke Bibliotheek in Den Haag. “Ik heb gezocht onder filters slaaf, slavin en advertentie. Dan krijg je duizenden advertenties waarin rond 1832 – 1834 slaven te koop aangeboden worden voor tweehonderd, driehonderd gulden, tegelijk met de inboedel. Ja, dat is het tijdsbeeld…”
De lezing Oog in oog met Parimaribo – Ons erfgoed van herinnering is op zaterdag 23 september van 11.00 – 12.30 uur in de bibliotheek BplusC aan de Nieuwstraat 4 in Leiden. Reserveren kan via de website van BplusC.
Cultuur Leiden MaatschappijSleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden
E-mail
redactie@sleutelstad.nl
Telefoon Redactie
071 - 5235907