Schimmel in de douche. (Video/ foto's: Anita Janssen)

Woningcorporatie De Sleutels komt in actie: 'We moeten de schimmelproblemen oplossen'

Twee weken geleden beloofde directeur Danny Wijnbelt van De Sleutels naar aanleiding van ernstige schimmel- en vochtproblemen in veel Leidse woningen, binnen vier weken met een plan van aanpak te komen. Woensdag ging hij zelf kijken in de Prinsessenbuurt en bij huurder Peter Weijers in de Julianastraat, die al jaren last heeft van schimmels en vocht in huis.

Voor woningcorporatie De Sleutels is het hard werken de komende tijd. Leidse raadsleden zijn namelijk flink geschrokken van de schimmel in naoorlogse woningen van de corporatie in de Prinsessenbuurt, de Hoven en Meerburg. De Sleutels komt daarom nu in actie. “We hebben samen met de gemeente en andere corporaties een plan gemaakt om de  schimmelproblematiek in kaart te brengen”, vertelt Wijnbelt.

Wederom steekt hij de hand in eigen boezem: “Het voelt niet als goed verhuurderschap, we moeten dit echt snel oplossen. Het raakt me persoonlijk, omdat al mijn huurders mij lief zijn. Dus als ik hoor en zie dat het niet goed is, moeten we dat heel snel oplossen.”

Aanwezig
De corporatie is de komende weken zichtbaar aanwezig in de wijken, zodat huurders met klachten langs kunnen komen. “We werken daarvoor samen met een aannemer die gespecialiseerd is in vocht en schimmel”, zegt Wijnbelt. “We pakken eerst de Prinsessenbuurt, De Hoven en Meerburg aan en daarna is de Kooi aan de beurt. Daarnaast zijn er vorig jaar ongeveer tachtig woningen geweest met vocht- en schimmelproblemen waar we ook nog gaan controleren of de problemen definitief zijn opgelost.”

Bezoek
Een van de huurders die zich meldt bij de stand van De Sleutels is Peter Weijers. Hij vertelt over de staat van zijn woning: “Ik woon nu 26 jaar in dit huis en wat ik zie is enorm veel achterstallig onderhoud. Ja, en dan krijg je dit soort problemen.” Hij wijst naar het zwart beschimmelde plafond. “Dit heb ik afgelopen oktober behandeld met schimmel- en vochtwerend middel en weer wit gemaakt,” zucht hij, “en kijk hoe het er nu uitziet. Het is om moedeloos van te worden. Het zorgt ook voor stress in mijn huwelijk.” Wijnbelt loopt met hem mee om de problemen met eigen ogen te zien. Hij belooft de huurder dat er meteen maandag actie wordt ondernomen. “We moeten dit schoonmaken, behandelen met een schimmelwerend product en mechanische afzuiging aanbrengen.”

De woning van Weijers staat op de nominatie om gesloopt te worden. “De schimmel is ontstaan door achterstallig onderhoud. De dakgoot is lek waardoor water in de spouwmuren terecht is gekomen en schimmel is ontstaan. Je gaat niet de hele dag het raam open laten staan en de kachel laten branden.” Weijers is blij dat de directeur van De Sleutels zelf komt kijken en dat er meteen een afspraak is gemaakt om de problemen grondig aan te pakken. Wijnbelt stelt dat het noodzakelijk is om de woningen structureel schimmelvrij te krijgen.


Duurzaamheid Leiden Maatschappij Politiek Schimmel in woningen


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×