De gemeente Leiden gaat werkloze jongeren die zich melden voor een bijstandsuitkering voortaan direct ondersteunen. In de Participatiewet staat dat jongeren tot 27 jaar eerst vier weken zelf op zoek moeten naar een baan of opleiding, voordat ze recht krijgen op een uitkering. Leiden schaft die zoektermijn met ingang van vandaag af.
“Het gaat vaak om kwetsbare jongeren”, licht wethouder Yvonne van Delft dat besluit toe. “Voor hen is het vaak al een enorme drempel om zich te melden voor een bijstandsuitkering.” De ervaring leert dat de zoekperiode ervoor zorgt dat veel van deze jongeren daarna niet meer verschijnen. “Zij raken dan uit beeld en ontvangen geen ondersteuning op het terrein van schulden, werk en opleiding. Dit is onwenselijk.”
Het hanteren van een zoekperiode is nu nog een verplichting die voortvloeit uit de Participatiewet. “Maar die wet gaat aangepast worden”, weet Van Delft. Ook de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG), de Landelijke cliëntenraad en de vier grote steden pleiten er bij het ministerie voor om de zoektermijn helemaal af te schaffen. Leiden loopt daar nu op vooruit, eerder deden ook Utrecht en Arnhem dat al. De Nationale Ombudsman schreef vorig jaar ook een kritisch rapport over de zoektermijn.
Het afschaffen van de zoekperiode betekent dat Leiden na een melding van deze Leidse jongeren direct met hen in gesprek gaat en ondersteuning biedt richting werk, opleiding of andere vormen van participatie. Van Delft is niet bang dat nu veel meer jongeren bij de gemeente zullen aankloppen voor een uitkering. “Dat effect is ook in Utrecht en Arnhem niet opgetreden.”
Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden
E-mail
redactie@sleutelstad.nl
Telefoon Redactie
071 - 5235907