Dagelijks levert Tropomi een mondiale kaart van methaanconcentraties. (Illustratie: SRON)

Nederlandse onderzoekers sporen superuitstoters methaan op

Onderzoekers van SRON, het Nederlandse kennisinstituut voor wetenschappelijk ruimteonderzoek, zijn erin geslaagd om superuitstoters van methaan op te sporen. Deze gevonden superuitstoters hebben een klimaatimpact die groter is dan die van heel Nederland.

Het satellietinstrument Tropomi is een zeer geavanceerd en nauwkeurig instrument, dat vanuit de ruimte metingen verricht voor onderzoek naar klimaat en luchtverontreiniging. Dagelijks levert Tropomi een mondiale kaart van methaanconcentraties. Dat is belangrijk, omdat methaan voor een kwart bijdraagt aan de klimaatopwarming.

Uit de gegevens blijkt dat een aantal individuele bronnen grote hoeveelheden methaan lekt en vormt daarmee het laaghangend fruit in de strijd tegen klimaatverandering. Onderzoekers van SRON zijn er nu in geslaagd om die methaanpluimen met behulp van machine learning (AI) te ontdekken.

Tropomi is een samenwerking tussen Airbus Netherlands, KNMI, SRON en TNO, in opdracht van het NSO en ESA. Airbus Netherlands is hoofdaannemer voor het ontwerp en de bouw van het instrument. De wetenschappelijke leiding is in handen van het KNMI en SRON. TNO is verantwoordelijk voor het optisch ontwerp en de integratie.

“De tientallen methaanpluimen die Tropomi elke week oppikt bieden een gouden kans in de strijd tegen klimaatverandering”, zegt onderzoeker Bram Maasakkers (SRON). “Als je het vanuit de ruimte kunt zien, is het serieus. We krijgen nu voor het eerst een goed wereldwijd beeld van deze superuitstoters. In onze publicatie beschrijven we de 2.974 pluimen die we in 2021 hebben gevonden; 45 procent daarvan komt van de olie- en gasindustrie maar we zien ook pluimen van stedelijke gebieden (35 procent) en kolenmijnen (20 procent). Wij detecteren door de mens veroorzaakte uitstoot met een klimaatimpact die aanzienlijk groter is dan die van heel Nederland. In veel gevallen zijn die lekken eenvoudig te dichten.”

De Nederlandse resultaten worden door de Verenigde Naties gebruikt om samen met de verantwoordelijke bedrijven of overheden een oplossing te vinden. Sommige olie- en gasinstallaties, kolenmijnen en vuilnisbelten stoten grote hoeveelheden methaan uit. Daarom is het van groot belang dat de superuitstoters opgespoord worden. In veel gevallen zijn de lekken eenvoudig te dichten.

Duurzaamheid Leiden Maatschappij


Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×