Willem Holleman ziet vaak schrijnende situaties ontstaan. (Video: Brigit Disseldorp)

Oproep directeur dementiezorg: 'Pak de regie over dementie'

Mensen met dementie en hun naasten komen te vaak in schrijnende situaties terecht. Volgens Willem Holleman, directeur van Martha Flora dementiezorg, kan dit leed in veel gevallen voorkomen worden. Op Wereld Alzheimer Dag roept hij vandaag iedereen die met dementie te maken heeft op, om niet af te wachten.

Op Wereld Alzheimer Dag wordt internationaal aandacht gevraagd voor deze progressieve ziekte, die jaarlijks steeds meer mensen treft. In het vergrijzende Nederland groeit het aantal mensen met Alzheimer en andere vormen van dementie naar verwachting van 290.000 nu, naar ruim 500.000 in 2040. Holleman: “Vanuit de overheid en in de maatschappij heerst de gedachte dat iedereen zo lang mogelijk thuis moet wonen en door mantelzorg ondersteund moet worden. Ik pleit ervoor om dat bij dementie juist niet te doen.”

Schrijnende situaties
Verwarde, boze mensen die het gevoel hebben door hun familie ‘weggestopt’ te worden in een tehuis, partners die zich schuldig voelen dat ze de zorg niet meer aankunnen, kinderen die aan het einde van hun Latijn zijn, de impact van (te) lang wachten met verhuizen is enorm.

In de twintig jaar ervaring van Holleman in de dementiezorg, komen mensen in de helft van alle gevallen onder zulke omstandigheden binnen. “Dat kan en moet echt anders. Helaas is de realiteit dat dementie leidt tot complete zorgafhankelijkheid. Wees daarop voorbereid. Wacht niet tot het kaartenhuis van mantelzorg instort, de wachtlijsten te lang zijn en een crisisplaats nodig is. Het is moeilijk, maar ook fijn als degene om wie het gaat zelf nog mee kan om zijn of haar laatste woonomgeving te kiezen. Dan kan het ook echt nog een nieuw ‘thuis’ worden’.”

 

 

Advertentie

Leiden Maatschappij


Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×