BuZz-brainer Rajae en ontwikkelmakelaar Marlies Tiepel (BuZz Leiden) over mensen wegwijs maken in de buurt. (Foto: Gerry van Bakel)

BuZz-brain Rajae neemt buurtbewoners op sleeptouw

Armoedebestrijding vraagt continu aandacht en inzet. De ontwikkelmakelaars van BuZz Leiden doen daarbij graag een beroep op de zogenoemde BuZz-brains. Wijkbewoners die meedenken aan oplossingen, informatie doorgeven en anderen op sleeptouw nemen naar de Buurtontmoetingsplek.

Als er meer dagen in de maand zitten dan geld op de bankrekening, is het lastig rondkomen. En de hulp die bij diverse loketten en diensten te krijgen is, ontdekt niet iedereen vanzelf. Daarvoor zijn de BuZz-brains die je bij de hand nemen. In de aanloop naar het tweede Geldfestival dat BuZz Leiden met een groot aantal partners in de Merenwijk organiseert op woensdag 29 gaat Sleutelstad op stap met Tiepel. Op zoek naar hulp en ondersteuning. Onder de noemer koorddansen met geld.

Verslaggeefster Gerry van Bakel gaat met ontwikkelmakelaar Marlies Tiepel op zoek naar hulp bij geldnood in de serie ‘Koorddansen met geld’.

Rajae is een sleutelfiguur in Leiden-Zuidwest en een echte BuZz-brain. “Ik vind het wel en chique naam”, zegt ze een beetje besmuikt lachend. “Ik help graag andere mensen in de wijk als tolk, ik vul formulieren met ze in en als ik het antwoord niet weet, neem ik ze mee naar BuZz. Mensen weten vaak niet waar ze de hulp kunnen krijgen waar ze recht op hebben.”

Jeugdjournaal
Tiepel is heel blij met Rajae. “Mensen vertrouwen haar. Verder is het ook een heel leuk mens. We zitten vaak samen gezellig te kletsen in de BOP en dat trekt ook weer anderen naar binnen. Ik vraag haar wel eens hoe ze zo slim is geworden.” De Marokkaanse Rajae heeft zichzelf Nederlands geleerd door naar Sesamstraat en het Jeugdjournaal te kijken. “Laten we eerlijk zijn. Nederlands is een heel moeilijke taal. Ik snap ook niet alles meteen als ik een formulier zie. Maar ik lees het altijd goed door en probeer de vragen te beantwoorden. Ik lees ook veel kranten en tijdschriften. En als ik het niet weet, ga ik naar Marlies of een van haar collega’s.”

Geldfestival
BuZz Leiden heeft op verschillende punten in Leiden een Buurtontmoetingsplek (BOP). Daar kun je binnenlopen voor een praatje, koffie of thee en soms een kom soep en goede raad. Kijk op de website van BuZz Leiden waar de BOP is.

In de serie Koorddansen met geld gaat verslaggeefster Gerry van Bakel samen met ontwikkelmakelaar Marlies Tiepel op stap langs loketten, diensten en ervaringsdeskundigen om meer te weten te komen over armoedebestrijding in Leiden. Eerdere afleveringen verschenen op donderdag 21 september en maandag 11 september.

Economie Leiden Maatschappij Koorddansen met geld


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×