Miranda de Bruijn van Sociaal Wijkteam Merenwijk met Marlies Tiepel van BuZz Leiden over de rol van SWT. (Foto: Gerry van Bakel)

Koorddansen met geld: Sociaal Wijkteam als spin in het web

Het Sociaal Wijkteam is een soort spin in het web. Mensen die geldzorgen hebben, relatieproblemen, vragen over wonen, gezondheid of verlies en rouw kunnen een beroep doen op het Sociaal Wijkteam. Zij bieden een luisterend oor, helpen mensen op weg of verwijzen door.

In de serie Koorddansen met geld verkent Sleutelstad de wereld van het ontbreken van geld samen met ontwikkelmakelaar Marlies Tiepel van BuZz Leiden. Een rondje langs loketten, diensten en initiatieven waar mensen hulp kunnen krijgen bij geldzorgen. Deze week is dat het Sociaal Wijkteam in de Merenwijk. Miranda de Bruijn legt uit hoe het Wijkteam werkt.

Verslaggeefster Gerry van Bakel verkent in de serie ‘Koorddansen met geld’ de wereld van het ontbreken van geld. 

“We gaan altijd open het gesprek aan”, zegt Miranda de Bruijn. “Mensen komen bij ons terecht via organisaties als BuZz Leiden en Incluzio, maar iedereen kan ook zelf het contactformulier op onze website invullen. We spreken af in het Huis van de Buurt, maar het kan ook bij iemand thuis. In dat eerste gesprek horen we wat het probleem is en wat de omvang en de urgentie is.”

Bewindvoerder
Na dit kennismakingsgesprek bekijkt de medewerker van het Sociaal Wijkteam hoe iemand het beste verder geholpen kan worden. “Als iemand geldzorgen heeft, kunnen we hem of haar koppelen aan bijvoorbeeld een vrijwilliger van Humanitas Thuisadministratie of Een goede buur. Als de geldproblemen wat groter zijn, kan iemand misschien beter naar de Stadsbank voor schuldhulpverlening of een bewindvoerder krijgen.”

De Bruijn maakt ook vaak mee dat mensen eerst met een andere hulpvraag komen, bijvoorbeeld vanwege een lastige echtscheiding, maar dan blijken er ook financiële problemen te zijn. “Je kunt niet zeggen, we lossen eerst de geldproblemen op en daarna de relatieproblemen. Het is echt maatwerk, we kijken gewoon wat het meest nodig en urgent is.”

Geldfestival
Op woensdag 29 november organiseert BuZz Leiden samen met partners een Geldfestival, waar iedereen met vragen over geld terecht kan. Van 10.00 tot 16.00 uur in het Huis van de Buurt Op Eigen Wieken in de Merenwijk.

In de serie Koorddansen met geld gaat verslaggeefster Gerry van Bakel samen met ontwikkelmakelaar Marlies Tiepel op stap langs loketten, diensten en ervaringsdeskundigen om meer te weten te komen over armoedebestrijding in Leiden. Eerdere afleveringen verschenen op dinsdag 14 november, dinsdag 7 november, dinsdag 31 oktober, dinsdag 24 oktober, dinsdag 17 oktober, woensdag 11 oktober, dinsdag 26 september, donderdag 21 september en maandag 11 september.

Advertentie

Leiden Maatschappij Koorddansen met geld


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×