PvdD-raadslid Laura Delver overhandigt de resultaten van het vuurwerkmeldpunt aan burgemeester Peter van der Velden. (Foto: Arie Roest)

Nieuwe burgemeester wil Leiden versneld vuurwerkvrij maken

De Partij voor de Dieren heeft donderdagavond de resultaten van het vuurwerkmeldpunt dat de partij eind vorig jaar in het leven riep, overhandigd aan burgemeester Van der Velden. Ruim driehonderd mensen deden een melding over vuurwerkoverlast. “Een ongelooflijk groot aantal meldingen”, vindt Delver.

Wat Delver verder opviel was de diversiteit in de meldingen. “Sommige mensen gaven dat door hun baby ging huilen als er vuurwerk werd afgestoken, anderen waren zelf bang of hadden huisdieren die van streek raakten. Ook meldingen over vogels die maar rond bleven vliegen kwamen binnen”, vertelt Delver na het overhandigen van de resultaten aan de nieuwe burgemeester.

Ook blijken er echte hotspots te zijn waar veel overlast wordt ervaren. Delver somt op waar de meeste meldingen vandaan kwamen: “De Burggravenlaan, De Waard, het Schrijverspark, Meerburg, Slaaghwijk, de Beestenmarkt en de hoge Mors. Werk aan de winkel dus.”

Raadslid Laura Delver van de Partij voor de Dieren in Leiden over de resultaten van het vuurwerkmeldpunt van de partij.

Boerhaavedistrict
En werk wordt ervan gemaakt. Burgemeester Lenferink stuurde in zijn nadagen als burgemeester van Leiden al een nieuw overzicht naar de gemeenteraad met de vuurwerkvrije zones voor de komende jaarwisseling. Er komt een flink stuk vuurwerkvrij Leiden bij, namelijk het hele Boerhaavedistrict tussen Leiden en Oegstgeest. De nieuwe burgemeester, Peter van der Velden, doet er nog een schepje bovenop. Nog niet meteen voor de komende oud- en nieuwviering, maar wel wil hij, net als een meerderheid van de Leidse raad, sneller toe naar een geheel vuurwerkvrije jaarwisseling.

Vuurwerkvrij
“Ik wist niet wat ik hoorde”, zegt Delver opgetogen. “Burgemeester Lenferink werkte ook wel aan een geheel vuurwerkverbod, maar deed dat met kleine stapjes. Dat mocht van ons best wat sneller. En deze burgemeester wil tempo maken.” Van der Velden kondigde aan dat hij begin volgend jaar twee plannetjes laat uitwerken om Leiden in drie of vijf jaar vuurwerkvrij te maken. “U vindt mij aan uw zijde.” Voor de jaarwisseling 2024-2025 staat overigens ook al een verdere uitbreiding in de planning, dan met Vreewijk en Tuinstadwijk.

Schade
Het stoppen met afsteken van consumentenvuurwerk tijdens de jaarwisseling staat al jaren op de agenda van de Leidse gemeenteraad. De afgelopen jaren kwamen er steeds vuurwerkvrije zones bij. De grootste stap was enkele jaren geleden een vuurwerkverbod voor het hele gebied binnen de singels. Niet alleen het voorkomen van overlast is daarbij van belang, ook het milieu en de schade die vuurwerk veroorzaakt spelen een belangrijke rol in de afwegingen om er helemaal mee te stoppen. Ook komt er langzaamaan steeds meer draagvlak voor zo’n maatregel. Vorige jaarwisseling ontstond er voor ruim 40.000 euro schade. Vooral aan parkeerautomaten en straatmeubilair. Bij buurthuis Matilo ontstond door vernielingen voor 7.500 euro aan schade.

Stadsfeest
Tot nu toe koos de burgemeester ervoor om geen groot stadsfeest met centrale vuurwerkshow te organiseren. Lenferink hield de raadsleden na overleg met de politie voor dat de jaarwisseling al zo druk is voor de hulpdiensten dat er onvoldoende capaciteit is voor zo’n evenement. Ook is zoiets duur en de gemeente heeft er tot nu toe geen budget voor gereserveerd. Ook dat gaat mogelijk veranderen. Van der Velden ziet er wel wat in. “Nog niet voor deze jaarwisseling, maar wel voor de volgende. Het vergt een goede voorbereiding. We moeten ook kijken of we één centraal feest organiseren of dat we het juist decentraal aan gaan pakken.”

Duurzaamheid Leiden Maatschappij Politiek


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×