De nieuwe weg die de wijk Fortuyn van Voorschoten ontsluit bij de Groote Vink is de laatste die automatisch wordt vernoemd naar een Voorschotense oud-burgemeester. (Foto: Chris de Waard)

Inwoners van Voorschoten mogen straatnamen voordragen

Als het aan de Voorschotense PvdA-fractievoorzitter Arnold Posthuma ligt, krijgt het dorp een Max van der Stoelstraat. “Deze Voorschotenaar van geboorte en strijder voor de  mensenrechten verdient dat.”

Hij heeft er inmiddels een verzoek voor ingediend en voortaan mogen alle inwoners van Voorschoten suggesties aandragen voor straatnamen in het dorp. Dat is het gevolg van nieuw beleid op dat vlak dat deze week van kracht is geworden. “Vroeger bedacht de gemeente het zelf en was er ook de vreemde traditie dat iedere burgemeester in Voorschoten uiteindelijk een eigen straat kreeg”, zegt Posthuma die blij is dat burgemeester Stemerdink daar met de nieuwe regels een eind aan heeft gemaakt.

In het verleden pakte zo’n automatische vernoeming naar een burgemeester niet altijd goed uit. Zo zit Voorschoten sinds 2006 opgescheept met de burgemeester Verver-Aartsenlaan. Verver raakte vijf jaar later wegens machtsmisbruik in opspraak in Schiedam waar ze toen burgemeester was. De nieuwe ontsluitingsweg van nieuwbouwwijk het Fortuyn van Voorschoten op de voormalige Intratuinlocatie is de laatste straat die automatisch wordt vernoemd naar een oud-burgemeester. de gaat de Burgemeester Bouvy-Koenelaan heten.

Ton van der Polpad
De nieuwe regels voor straatnamen in Voorschoten zijn een direct gevolg van een discussie die in het voorjaar van 2022 speelde. Toen overleed Ton van der Pol. Zeer geliefd in het hele dorp. Een burgerinitiatief vanuit de gemeenschap om een pad naar hem te vernoemen, werd omarmd door bijna de voltallige raad, maar kon door de burgemeester niet worden uitgevoerd. Een straat vernoemen bleek een ingewikkeld proces. “Je kunt niet zomaar een straat naar iemand vernoemen”, hield burgemeester Nadine Stemerdink de raad toen voor.

Stemerdink ging vervolgens wel aan de slag met een oplossing. Eerst werd gedacht aan het inrichten van een bijzondere herinneringsplek, bijvoorbeeld een bankje, maar het is dus een nieuwe set regels geworden, waarbij de inwoners voortaan wel met voorstellen kunnen komen. Naar verluidt is een hernieuwde aanvraag voor een Ton van der Polpad ook al ingediend. In het oorspronkelijke verzoek zou het pad dat begint tussen Zwaluwweg 4 en 6 en naar het Burgemeester van der Haarplein loopt het Ton van de Polpad moeten gaan heten.

Overleden
In Voorschoten gold in het oude beleid niet dat alleen overleden personen in aanmerking komen voor een straatnaam. In veel gemeenten, waaronder bijvoorbeeld buurgemeente Leiden is dat wel zo. Daarmee worden ongemakkelijke straatnamen grotendeels voorkomen, mocht iemand later de fout in gaan. tot dat inzicht is ook Voorschoten nu gekomen. Een van de nieuwe regels luidt: “Verwijst de naam naar een persoon? Dan moet deze persoon tenminste 10 jaar overleden zijn en in Voorschoten geboren zijn, of in ieder geval in Voorschoten gewoond hebben.” Alleen leden van het Koninklijk Huis mogen wel bij leven vernoemd worden.

Bedrijfsnaam
Voorschotenaren die een nieuwe straatnaam willen voorstellen kunnen daarvoor een voorstel doen via een formulier op de website van de gemeente Voorschoten. Zaken die daarbij in acht genomen moeten worden zijn onder andere dat het moet gaan om een duidelijke naam die ook goed uit te spreken is. Ook mag hij niet te lang zijn en niet op reeds bestaande namen lijken. Verder past een naam bij voorkeur bij de omgeving of geschiedenis waar zo’n nieuwe straat wordt aangelegd.

Om al te commerciële inzendingen te voorkomen mag een naam niet naar een bedrijf verwijzen. Een uitzondering kan worden gemaakt voor bedrijven die een speciale rol hebben gespeeld in de geschiedenis of traditie van Voorschoten.

Maatschappij Voorschoten


Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×