Sanders heeft het niet zo op mensen die klagen over wat er allemaal aan schort. Word actief en doe er wat aan, zegt hij. (Foto: Jan Frensen)

Bernie Sanders roept studenten op zich actief te bemoeien met politiek

In een afgeladen Stadsgehoorzaal ging de Amerikaanse senator Bernie Sanders woensdagmiddag in gesprek met studenten. Hij was er niet alleen om vragen te beantwoorden maar wilde van de aanwezigen ook wat weten: “Hoe denk je dat de toekomst eruitziet? En dan, hoe wil je dat de toekomst eruitziet?”

Enkele minuten voordat de deuren opengaan staat er een bescheiden rij voor het gebouw waar voormalig presidentskandidaat Sanders acte de presence gaat geven. Studenten zijn van heinde en verre afgereisd naar Leiden. Een internationale student die met de trein uit Amsterdam is gekomen vertelt dat ze verwacht geïnspireerd te worden. “Ik ben vooral benieuwd wat hij te vertellen heeft”, zegt ze.

Vragen
De bijeenkomst met Sanders is een dialoog met het publiek. Studenten worden dan ook opgeroepen om met vragen te komen. In de rij hebben ze hier echter niet heel erg over nagedacht. “Dat laat ik aan anderen”, lacht er een. Een ander verzint ter plekke een vraag: “Wat zou u gedaan hebben als u wel president was geworden?”

Foto: Jan Frensen

Sanders met moderator Dirk Jan Nieuwenhuis, die Sanders per abuis president Sanders noemde.

Aanpakken
Na een aantal inleidende praatjes betreedt Sanders onder luid applaus het podium. In een korte speech somt Sanders als een goed geoliede machine de wat hem betreft belangrijkste problemen van deze tijd op. “We bewegen toe naar een maatschappij die beheerst wordt door oligarchen. De rijkste één procent mensen bezit een derde van alle welvaart. Toen Europa geconfronteerd werd met absolute monarchen, they dealt with itbeschrijft Sanders de opstelling van Europeanen. “Misschien is het tijd dat Amerikanen dit ook doen.”

Klimaatverandering is wat betreft Sanders een van de grootste uitdagingen van deze tijd. Over kunstmatige intelligentie zegt hij: “Alle technologieën kunnen voor zowel goed als kwaad gebruikt worden. Als kunstmatige intelligentie ervoor zorgt dat mensen minder hoeven te werken voor een gelijk loon dan is dat natuurlijk goed. Als het leidt tot massasurveillance dan is dat slecht.”

Verslaggever Jan Frensen in gesprek met aanwezigen.

Jongeren
Sanders pleit voor verandering maar tempert de verwachtingen: “De meest radicale veranderingen vonden niet van de ene op de andere dag plaats. Ik spreek soms jongeren die een keer geprotesteerd hebben en dan teleurgesteld zijn dat ze niet direct verandering zien. Natuurlijk niet. Grote veranderingen komen tot stand met bloed, zweet en tranen. Maar ze komen alleen als je ervoor vecht, en ze komen altijd van onderop. Ik heb het niet zo op mensen die klagen over wat er allemaal aan schort. Word actief en doe er wat aan.”

Student Oyesi is een van de studenten die een vraag mocht stellen. “Ik was heel nerveus en noemde hem Bernie, alsof hij mijn oom was”, lacht ze. Ze had een vraag aan Sanders over het behoud van de verworvenheden in Europa. “Vecht voor wat je hebt en probeer het beter te maken”, adviseert de 82-jarige Amerikaanse politicus. “Inspirerend”, aldus de student, die een nachtje gaat slapen over de adviezen van de Amerikaan.

Borrelplankje
Het gesprek met Sanders werd mede georganiseerd door studentenvereniging Minerva, en was ter gelegenheid van het nieuwe boek van de senator ‘Het is oké om kwaad te zijn op het kapitalisme’. Van de organisatie kreeg Sanders een almanak van de vereniging uit zijn geboortejaar. Ook kreeg hij een borrelplankje. “What a guy”, sluit praeses van Minerva Reinier Nijman de middag af.

 

 

Leiden Onderwijs Politiek


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×