Studenten voor Leiden verzet zich tegen de plannen. (Video: Sleutelstad)

Honderden studenten moeten mogelijk op zoek naar een nieuwe woning

De Leidse woonwethouder Julius Terpstra (CDA) wil veel strenger gaan handhaven op het illegaal splitsen van woningen. De nieuwe regels zouden per 1 januari in moeten gaan. Door die nieuwe regelgeving zouden ongeveer vijftig studentenhuizen moeten sluiten.

Terpstra wil ver gaan om zogenoemde ‘illegale situaties’ tegen te gaan. Leiden kampt volgens de gemeente al jaren met problemen rond beleggers die woningen opkopen voor verhuur. Verkamering zorgt regelmatig voor overlast en ook zijn er misstanden bij de particuliere verhuur van de woningen. Kortom, de huisjesmelker is een doorn in het oog van het Leidse stadsbestuur.

In september kondigde de wethouder daarom in universitair weekblad Mare al aan achter de huisjesmelkers aan te willen gaan. De leefbaarheid in bepaalde wijken zou onder druk staan en studenten wonen te vaak in verkrotte woningen. Daarbij is afgelopen zomer wettelijk vastgelegd dat op de ‘leefbaarheid’ gehandhaafd mag worden. Zodoende kan Leiden nu werk maken van nieuwe regels en deze gaan handhaven.

Vijftig
Er moeten onder meer voor de wijken Transvaal, De Kooi en het Noorderkwartier extra regels komen om te garanderen dat er prettig kan worden gewoond. Maar de nieuwe regels hebben één belangrijk gevolg: ongeveer vijftig studentenhuizen zouden als gevolg van de vergunningplicht moeten sluiten. Ze veroorzaken teveel overlast en zijn daarom slecht voor de ‘leefbaarheid’ in de wijk.

Woningen die na 2019 zijn verkamerd, moeten worden aangepast en teruggebracht naar de oude staat. “Daardoor komen mogelijk honderden studenten op straat te staan”, waarschuwt Mitchell Wiegand Bruss, fractievoorzitter van gemeenteraadspartij Studenten voor Leiden (SVL).

Leefbaarheid
Volgens Wiegand Bruss zijn er inderdaad problemen op de Leidse woningmarkt die moeten worden aangepakt. “Maar het college gaat nu veel te ver als het gaat om de aanpak van die ‘illegale situaties’. Het college haalt de leefbaarheid aan, maar wij vragen ons af voor wie het nu eigenlijk leefbaar moet worden”, stelt de studentpoliticus.

Er wordt volgens hem ook te eenzijdig gekeken naar het leefklimaat in de drie wijken waar het om gaat. “Elke keer als het over studentenhuizen gaat, wordt overlast genoemd. Maar de leefbaarheid staat niet alleen onder druk door de studentenhuizen, maar ook door andere zaken zoals bijvoorbeeld de luchtkwaliteit. Er wordt te eenzijdig gekeken naar het probleem.”

Kritiek
Bij eerdere bijeenkomsten, afgelopen juni, waren ook de Leidse Plaatselijke Kamer van Verenigingen (PKvV) en andere studentenverenigingen sceptisch over de plannen. Maar het college schrijft in de notitie dat de studenten die in de vijftig woningen waarschijnlijk wel aan een andere woning zullen komen. “Daarnaast zal bij het handhaven een ruime termijn worden gehanteerd, waardoor studenten één jaar krijgen om nieuwe woonruimte te vinden”, valt in de notitie te lezen. “Daarnaast worden er in 2023 duizend studentenwoningen opgeleverd. De verwachting is daarom dat de getroffen studenten daarom niet op straat komen te staan.”

Petitie
Voor Wiegand Bruss is dat echter niet genoeg. Als het stuk in de gemeenteraad wordt behandeld, gaat hij proberen om de plannen tegen te houden. “Om dat kracht bij te zetten zijn we inmiddels ook een petitie gestart om de plannen tegen te houden.” Die was dinsdag aan het  begin van de middag zo’n 250 keer ondertekend. “We willen zo veel mogelijk handtekeningen ophalen, zodat de wethouder er echt niet meer omheen kan. En we moeten hem echt laten zien dat dit zo leeft in de stad dat we kunnen zeggen: dit kan je niet zomaar doen”, besluit de Leidse fractievoorzitter.

Besluit
Het is overigens nog geen uitgemaakte zaak dat het besluit om de vijftig studentenwoningen te sluiten er ook echt gaat komen. Dat meldt ook een woordvoerder van de gemeente Leiden. “De plannen liggen nu ter inzage. Stadsgenoten en dus ook Leidse studenten kunnen dus nog hun bezwaren laten horen tegen het voorgenomen nieuwe beleid. Zodra de zogenoemde ‘inzageperiode’ voorbij is, stuurt het Leidse college een besluit naar de gemeenteraad. Daar wordt dan, voor het einde van dit jaar, een definitief besluit genomen.

Leiden Maatschappij Onderwijs


Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×