Wethouder Yvonne van Delft en BplusC directeur Margot Nicolaes in de bieb in de Stevenshof
Het pand van BplusC in de Stevenshof. (Foto: Robbert Beurse)

BplusC verlaat Volkshuis en maakt meer werk van aanpak laaggeletterdheid

BplusC gaat zich in de komende jaren extra inzetten om laaggeletterdheid in Leiden aan te pakken. Leidenaren van 25 jaar en jonger krijgen vanaf 1 januari bovendien geen boete meer als ze hun bibliotheekboek te laat terugbrengen en de organisatie gaat actiever samenwerken met de onderwijsinstellingen in de stad. Doel van dit alles is om lezen te stimuleren en daarmee leesproblemen bij jonge Leidenaren terug te dringen.

De plannen van de Bibliotheek plus Centrum voor kunst en cultuur in Leiden en omstreken, zoals BplusC voluit heet, werden woensdagmiddag gepresenteerd in de bibliotheekvestiging in de Stevenshof. BplusC-directeur Margot Nicolaes legt uit: “We gaan veel meer vanuit de wijken werken. Naar de mensen toe en dan, met hulp van verschillende partners als de gemeente en scholen, samen bepalen hoe ons programma er uit moet zien.”

BplusC directeur Margot Nicolaes over het meerjarenplan van haar organisatie.

Budget
“Het is een ambitieus plan”, zegt de directeur. “Nog niet alle stappen die genomen moeten worden zijn volledig beschreven en ook de financiële onderbouwing is nog niet overal ingevuld. Maar de bibliotheek zit in de lift. We krijgen steeds meer een maatschappelijke functie. Lezen is enorm belangrijk in de strijd tegen laaggeletterdheid. Dat heeft gevolgen voor ons programma en voor de financiering.” Ze hoopt dat haar organisatie in de toekomst niet alleen op ‘cultuurgeld’ van de gemeente kan rekenen, maar ook in aanmerking komt voor budget dat voor welzijnsorganisaties is gereserveerd.

Volkshuis
De organisatie heeft voor het meerjarenplan niet alleen gekeken naar uitbreidingsmogelijkheden. “Ook is onderzocht op welke punten we kunnen besparen. Helaas hebben we moeten besluiten om de huur van Het Leidse Volkshuis op te zeggen. We huren het pand van de gemeente voor een flink bedrag, maar we maken er in de praktijk te weinig gebruik van. We betalen honderd procent van de tijd, terwijl het tachtig procent van de week, vooral overdag, leeg staat. Logisch, want je kunt er moeilijk cursussen voor kinderen onder schooltijd gaan geven, maar dat kost wel veel geld”, legt Nicolaes uit.

Cultuurwethouder Yvonne van Delft over het vertrekt van BplusC uit Het Leidse Volkshuis en het meerjarenplan.

Kansen
De gemeente is eigenaar van Het Leidse Volkshuis. “Het is echt een prachtig pand, maar het staat vaak leeg. Dat drukt op de exploitatie van BplusC”, zegt cultuurwethouder Yvonne van Delft die het besluit daarom best snapt. “We hebben nog geen idee welke nieuwe functie er in het gebouw gaat komen, maar we hebben nog ruim anderhalf jaar voor BplusC vertrekt, dus dat komt wel goed. Dit biedt ook weer nieuwe kansen”, zegt Van Delft optimistisch.

Plezier
De wethouder, die zelf ook bij de presentatie aanwezig is, luistert tevreden naar de plannen van BplusC. “Ik ben blij dat ze meer de wijk in willen gaan. Vooral op plekken waar ze nu minder aanwezig zijn, zoals in Leiden Zuidwest, is dat heel belangrijk. We zien een nieuwe rol voor de organisatie. Het ontmoeten van mensen, de samenwerking met elkaar en  met maatschappelijke partners opzoeken, wordt steeds belangrijker. Het is wat ons betreft dé manier om het plezier in lezen en muziek maken onder de Leidenaren te verspreiden. En dat helpt weer bij het tegengaan van zaken als laaggeletterdheid”, legt Van Delft uit.

Cultuurhuis
Het plan maakt ook de weg vrij voor een nieuwe muziekschool aan de Hazewindsteeg in Leiden. Al jaren zijn er plannen om in het voormalige pand van de Volksuniversiteit een cultuurhuis te huisvesten. “Dat pand staat alweer een tijdje leeg. Maar dankzij deze meerjarenvisie van BplusC kan er nu echt iets gaan gebeuren. De keuzes die worden gemaakt, bepalen wat voor soort pand er nodig is voor het muziekonderwijs in de stad. En het gebouw van de Volksuniversiteit past hier bij”, zegt Van Delft.

Advertentie

Leiden Maatschappij


Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×