Woningcorporatie Ons Doel in Leiden denkt na over de toekomst van ruim tweehonderd sociale huurwoningen in een deel van Tuinstadwijk, door de corporatie het Fonteinbuurtje genoemd. De beste optie volgens de corporatie: slopen en duurzaam terugbouwen. Rond de fontein uit 1948 waar de buurt zijn bijnaam aan dankt, vond zaterdag een klein evenement plaats voor buurtbewoners.
Met de bijeenkomst wilde Ons Doel ‘het verhaal van de wijk’ optekenen. Een eerste stap naar de herontwikkeling van de buurt. “We willen graag van bewoners weten wat ze fijn vinden aan de woningen en de buurt, zodat we dit kunnen meenemen in de plannen”, zegt vastgoedregisseur Esther Koelemeij van Ons Doel.
Reportage van de bijeenkomst in het fonteinbuurtje.
Daarvoor waren onder meer stadsfotograaf Rosalie van der Does en schrijver Roeland Jan Umans aanwezig, die bewoners respectievelijk op de gevoelige plaat dan wel het papier vastlegden. Verder konden bewoners ideeën achterlaten voor stadsdichter Zoë van de Kerkhof, die later een gedicht over de buurt zal schrijven.
https://www.facebook.com/sleutelstad/videos/1280319795989354
Historici Han Timmer en Cor Smit vertellen wat over de geschiedenis van het ‘Fonteinbuurtje’.
Ook aanwezig: historici Han Timmer en Cor Smit die met omwonenden een wandeling door de buurt maakt en onderweg over de geschiedenis van de wijk vertellen. “Eigenlijk was het hier vroeger de bollenstreek”, vertelt stadshistoricus Smit die eerder een boek over de geschiedenis van de buurt schreef. “Ik heb er zeker wat van opgestoken”, zegt bewoonster Anny Jankie, die al vijftien jaar in de buurt woont na afloop. “Ik studeerde hier geschiedenis, dus ik vond het heel interessant.” Wanneer het over de toekomst van de buurt gaat, maakt ze zich wel zorgen. “Ik woon hier prachtig en wil hier eigenlijk niet weg. Ik ben dan ook tegen sloop. Maar als het toch doorgaat wil ik graag terugkomen in de nieuwbouw.”
Jankie is niet de enige bewoner die nog niet helemaal warm loopt voor de plannen, die overigens nog in een prille onderzoeksfase verkeren. Mevrouw Van Vliet woont ruim twintig jaar in de buurt, en kwam er als klein meisje ook al. “Toen ging ik naar mijn tante, die woonde hier. Ik woon hier prima”, zegt ook zij.
Vertellen
Aad de Wit en Fransje Bernard zijn de oren en ogen van de wijk. De Wit is voorzitter van het buurtcomité en Bernard is buurtcoach. “Wat ik vooral hoor is dat mensen snappen dat het moet gebeuren. Ze vinden het niet leuk, maar ze zien wel in dat de woningen niet meer van deze tijd zijn”, zegt De Wit.
Zowel De Wit als Barnard zijn tevreden over de communicatie van Ons Doel over de plannen. “Ze zijn al meerdere keren hier langs geweest in de Buurtontmoetingsplek Herenstraat (BOP) om over de plannen te vertellen”, zegt Barnard. “Het verschilt een beetje hoe de mensen naar de toekomst kijken. Sommigen denken: fijn dat er wat gedaan wordt, maar vooral de wat oudere bewoners maken zich zorgen. Vooral omdat ze nog niet helemaal weten waar ze aan toe zijn en waar ze terecht komen. Maar de communicatie is goed. Er is nog niemand schreeuwend binnengekomen.”
Flyeren
Waar omwonenden het allemaal over eens zijn, is dat het een fijne buurt is. Hoewel de huizen gehorig zijn, en er daarom zo nu en dan wel geluidsoverlast is, prijzen bewoners de combinatie van rust en nabijheid van het centrum. Buurtbewoner Corrie van der Voorn woont in een koopwoning en kijkt uit op de woningen van Ons Doel. “Ik vind het een heerlijke buurt. Dichtbij de Spar, de Herenstraat, fantastisch. Ik maak me wel een beetje zorgen over de plannen want ik weet nog niet zo goed wat er gaat gebeuren. Wat mij betreft hoeft het niet gesloopt te worden. Ik zie zelf meer in renovatie.”
Gaby en Ellen Bos kwamen in de buurt wonen als huurders en hebben inmiddels een koopwoning gevonden. “We vonden het hier zo fijn, we wilden eigenlijk niet weg. Dus toen zijn we gaan flyeren bij de koopwoningen in de buurt. Of ze aan ons wilden denken als ze ooit wilden verkopen. En dat heeft toen binnen twee weken resultaat opgeleverd.”
“Als de woningen herbouwd worden, vind ik dat helemaal niet erg”, zegt Ellen. “Ik vind ze nu een beetje saai.” Over het ontwerp van de woningen is overigens wél goed nagedacht, zegt historicus Han Timmer. “Het waren toen echt de hoogtijdagen van de volkshuisvesting, dus de architect wilde echt wat moois neerzetten.” Ondanks continue budgetverlagingen past het ontwerp van een groot deel van de woningen helemaal in de tijdgeest. “Met slimme trucjes, zoals het schuin zetten van bakstenen, is er toen ondanks het beperkte budget toch wat bijzonders neergezet.”
Op
De uit de jaren 20 afkomstige woningen zijn door de jaren heen meermaals gemoderniseerd. Zo waren er oorspronkelijk geen douches en zijn ook de weinig lichtdoorlatende ramen met roeden door de jaren heen vervangen voor grote ruiten. “Deze woningen waren echt niet voor de eeuwigheid gebouwd”, zegt Timmer. “Met de moderniseringen hebben ze de levensduur kunnen rekken.”
“De woningen zijn echt op”, zegt Esther Koelemeij van Ons Doel. “We hebben eerst gekeken naar uitgebreide renovatie, maar dat bleek erg duur. En uiteindelijk zou je nog geen optimaal resultaat hebben. En de bewoners zouden hoe dan ook langere tijd uit hun woningen moeten.” De voorkeur van de corporatie is dan ook het slopen van de woningen, en het terugbouwen van nieuwe huizen.
Hoe de nieuwbouw eruit gaat zien, is nog niet duidelijk, want de eerste plannen worden pas begin volgend jaar gemaakt. Koelemeij: “We willen eerst duidelijk hebben wat de bewoners fijn vinden aan de huizen, zodat we dat kunnen meenemen bij de plannen voor nieuwbouw.” Ondanks de schaarste van woningen is het uitgangspunt niet om meer woningen terug te bouwen dan er nu staan. “En eigenlijk zou dat ook niet passend zijn in deze wijk. Je kunt hier moeilijk de hoogte in. Misschien zullen er iets meer woningen terugkomen als er ruimte voor is, maar het uitgangspunt is het terugbouwen van evenveel woningen als er nu staan.”
Als alles volgens planning verloopt, gaat niet eerder dan 2026 de sloopkogel door de woningen. “Mensen kunnen hier voorlopig dus nog blijven wonen”, aldus Koelemeij.
Leiden Maatschappij Reportage Fonteinbuurtje
Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden
E-mail
redactie@sleutelstad.nl
Telefoon Redactie
071 - 5235907