De oorlog tussen Israël en Hamas heeft ook zijn weerslag in onze regio. “Het is ontzettend verdrietig”, zegt de Leidse burgemeester Peter van der Velden in een gesprek met Sleutelstad. “Zoveel mensen laten het leven. Jong en oud. En veel inwoners hebben familiebanden met mensen in Israël of hebben juist een Palestijnse achtergrond. Dat voel je in de samenleving.”
Van der Velden roept op om het gesprek respectvol met elkaar aan te blijven gaan. “Je kunt met elkaar maar aan één ding werken en dat is aan vrede. Dat is het hoogste goed dat de democratie te bieden heeft. Daar moeten we voor gaan. De belangrijkste vraag is voor de burgemeester: hoe kunnen we met elkaar de goede dingen doen.
De burgemeester heeft de afgelopen weken gesprekken gevoerd met de Joodse gemeenschap in Leiden en met migrantenorganisaties, zoals de Marokkaanse en Turkse gemeenschap. “En ik ben wel blij dat ik merkte dat er vooral een klimaat heerst van ontmoeting zoeken. Iedereen heeft eigenlijk maar één wens; stop met die afschuwelijke oorlog.”
Demonstratie
Een dag na de aanval van Hamasstrijders op Israëlische nederzettingen en een groot feest, ging in Leiden een groepje demonstranten met Palestijnse vlaggen de straat op. “Dat was de zondag na de afschuwelijke terreuractiviteiten van Hamas”, blikt Van der Velden terug op die niet-aangekondigde protestmars. “De demonstranten verzamelden bij station. Toen we erachter kwamen dat ze naar de Joodse synagoge wilden, heb ik dat verboden. Dat moeten we niet willen. Ze zijn toen terug naar het station gelopen en daar is de demonstratie vreedzaam beëindigd. Daar kan ik alleen maar respect voor hebben. Demonstreren is een groot recht, maar moet niet gebeuren op een wijze die tot ongelukkigheden leidt.”
Stolpersteine
Anders dan in enkele andere steden blijft in Leiden de rust bewaard tussen verschillende bevolkingsgroepen. Er zijn ook geen activiteiten afgelast. “Gelukkig maar”, vindt burgemeester Van der Velden die afgelopen week nog hielp bij het plaatsen van Stolpersteine bij woningen in de Mariënpoelstraat.
De struikelstenen zoals ze in het Nederlands worden genoemd, herinneren aan acht Joodse Leidenaren die in vier huizen in de straat woonden. Ze werden in de Tweede Wereldoorlog door de Duitse bezetter afgevoerd en kwamen nooit meer terug. Van der Velden: “Het was heel bijzonder om te doen. Het komt wel bij je binnen als je zo indringend meekrijgt dat zoveel mensen zijn omgekomen in vernietigingskampen als Auschwitz. Je voelt de pijn en de leegte bij de nabestaanden.”
Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden
E-mail
redactie@sleutelstad.nl
Telefoon Redactie
071 - 5235907