Gekapte bomen worden meestal wel volgens afspraak herplant, maar vervolgens niet altijd goed verzorgd. (Archieffoto: Sleutelstad)

Bomenbond Rijnland teleurgesteld over groencompensatie bij grote projecten

De gemeente Leiden en de provincie Zuid-Holland laten flinke steken vallen bij de toegezegde compensatie van gekapte bomen op het Leiden Bio Science Park (LBSP) en langs het traject van de RijnlandRoute. Dat zegt voorzitter Monique Lamers van de Bomenbond Rijnland.

“Er zijn weliswaar nieuwe bomen neergezet, maar vervolgens is die jonge aanplant zo verwaarloosd dat veel bomen het niet hebben gered”, hield Lamers de Leidse gemeenteraad onlangs voor. “Daardoor blijft er een biodiversiteitsbarrière die langer blijft dan nodig is”, zegt Lamers. “Dan komt doordat bomen niet altijd goed aanslaan en niet overleven.”

Monique Lamers over de zorgen van de Bomenbond Rijnland over het onderhoud van de gecompensa

De oplossing is volgens de bomenbond relatief eenvoudig. “Goed water geven, de grond goed voorbewerken voordat er bomen worden teruggeplant en dat consequent volhouden.” Lamers roept Leiden op om beter voor de nieuwe aanplant langs de Hartlijn op het LBSP te zorgen en vraagt het stadsbestuur bovendien om er ook bij de provincie op aan te dringen beter voor de gecompenseerde bomen te zorgen.

Duurzaamheid Leiden Maatschappij Oegstgeest Regio


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×