Op een deel van de Nieuwe Rijn is het te krap. De viskramen verhuizen daarom naar de Vismarkt. (Foto: Chris de Waard)

Viskramen zaterdagmarkt verhuizen naar Vismarkt

Met een serie maatregelen wil de gemeente Leiden van de Leidse centrummarkt de ‘beste markt van Nederland’ maken. Dat zegt wethouder Fleur Spijker (economie) naar aanleiding van kritiek van marktkooplui op het beleid van de gemeente. Verschillende politieke partijen vroegen haar naar aanleiding daarvan om opheldering.

“Om de beste markt van Nederland te worden is wel wat nodig”, zegt Spijker. Het marktterrein in het centrum van Leiden is beperkt en daardoor op sommige plekken nu te krap. Dat is niet prettig voor marktbezoekers, maar ook niet voor de winkeliers en horeca. Ook alarmverkeer kan eigenlijk niet goed passeren. “We gaan daarom de viskramen op de Nieuwe Rijn verplaatsen naar de Vismarkt bij het stadhuis”, zegt Spijker daarover. “Net als vroeger inderdaad, het heet niet voor niets zo.”

Vergunningen
Na die herindeling is er op de markt volgens de wethouder sprake van een definitieve situatie en gaat de gemeente ook weer vergunningen verlenen aan marktkooplui. Dat lag een tijdlang stil in afwachting van een nieuwe indeling. Er is volgens Spijker dan ook echt perspectief voor de marktondernemers die al een tijd op een vergunning wachten. “En daarnaast blijft er ook ruimte voor ‘meelopers‘.” Meelopers zijn marktkooplui die tijdelijke plekken invullen die de gemeente steeds voor één dag vergund. Meelopers voor de zaterdagmarkt moeten zich op vrijdag melden. Dan wordt er een kraam opgebouwd voor de meelopers.

Wethouder Fleur Spijker over de veranderingen die worden doorgevoerd op de Leidse centrummarkt.

Handhaving
In combinatie met de nieuwe indeling is de gemeente eerder dit jaar ook begonnen met streng handhaven van de regels. Volgens Spijker overigens op verzoek van de markt zelf. Dat er nu toch veel kritiek op die handhaving loskomt, heeft er volgens de wethouder mee te maken dat controles ook plaatsvinden bij de mensen die erom hebben gevraagd. “Als het bij je buren is, is het anders dan als je er zelf mee te maken krijgt.” Argumenten als ‘het is altijd al zo geweest’ tellen niet voor de handhavers. Die baseren zich strikt op de geldende regels. Daarbij gaat het doorgaans om uitbouwtjes die naast kramen worden gezet of een te grote kraam. “Ze moeten binnen de vergunde ‘ankers’ blijven.”

Gebiedsmanager
Een langgekoesterde wens van de marktcommissie, zo heet het bestuur van de Leidse markten, is de terugkeer van de marktmeester. Die werd een aantal jaren geleden vervangen door gemeentelijke boa’s die sindsdien op het handhaven van de regels in het marktgebied toezien. Die marktmeester keert niet terug, maar wel gaat er, waarschijnlijk nog deze maand, een gebiedsmanager aan de slag. Die moet dan de belangen van de markt, horeca en winkeliers samenbrengen. “Het moet een geheel worden. De kracht van het marktgebied is gezelligheid”, zegt Spijker.

Uitbreiding
Een vierde punt waaraan wordt gewerkt, is een uitbreiding van het marktgebied aan de Aalmarkt. Spijker: “We kijken naar verlenging richting de Kippenbrug. Daar is al wat ervaring mee opgedaan rond Lakenfeesten. Toen was er een stoffenmarkt. Als het een succes blijkt te zien, willen we dat ook definitief maken.”

Advertentie

Economie Leiden Politiek Centrummarkt Leiden


Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×