Het was vorige week wereldnieuws: de uitgestorven gewaande Attenbourough vachtegel is na ruim 62 jaar vastgelegd op film. Dat deed een internationaal onderzoeksteam in het Cyclopen gebergte van Nieuw Guinea. Het tot op dat moment enige bekende exemplaar ter wereld ligt veilig opgeborgen in Leiden.
Botanist Peter van Royen bracht de Attenbourough vachtegel, een soort mierenegel, in 1961 naar wat toen nog het Rijksmuseum der Natuurlijke Historie heette. Omdat er wereldwijd geen andere exemplaren of waarnemingen bekend waren, ging men er lange tijd van uit dat het dier was uitgestorven. Na een maandenlange expeditie in het afgelegen gebergte is het de onderzoekers van Oxford University dit jaar toch gelukt om het schuwe diertje op wildcamera’s vast te leggen.
Wie David Attenborough’s dode naamgenoot in Naturalis van dichtbij wil bekijken, wordt helaas teleurgesteld. Het dier in Leiden is een zogeheten ‘holotype’, het exemplaar dat gebruikt is om de soort te beschrijven. Holotypen worden bijna nooit tentoongesteld en liggen veilig opgeslagen in de Schatkamer van Naturalis. Een speciale afgesloten ruimte met extra beveiligingsmaatregelen.
“Hier bewaren we de dieren die wetenschappelijk van hoge waarde zijn, en onze uitgestorven dieren”, vertelt een woordvoerder van Naturalis. “We houden de temperatuur en luchtvochtigheid constant en laten slechts bij hoge uitzondering mensen naar binnen. We verwachten dat de Britten nog wel een keertje langs komen om hun camerabeelden te vergelijken met onze vachtegel.”
Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden
E-mail
redactie@sleutelstad.nl
Telefoon Redactie
071 - 5235907