Het schilderij van de in 1619 tot levenslang veroordeelde Leidse pensionaris Rombout Hogerbeets kost 115.000 euro. Een ingekleurde gravure van Leiden uit de 18e eeuw moet 4.850 euro opleveren. Het zijn voorbeelden van hoogwaardige historische Leidse kunst aangeboden op PAN Amsterdam, de jaarlijkse beurs voor kunst, antiek en design in de RAI in Amsterdam. Voor de aanwezige handelaren is de beurs belangrijk.
Normaal gesproken is Chris Uhlenbeck in zijn zaak voor Japanse prenten in het Sieboldhuis op het Rapenburg te vinden. Deze week is hij op PAN Amsterdam. Hij legt uit waarom: “Dit is de plek waar we goede omzet draaien en nieuwe klanten opdoen van alle leeftijden. Deze beurs in de RAI trekt 40.000 bezoekers. Iedereen doet zijn best hier. Wij ook. Zo zorgen wij er altijd voor dat we hier een verse voorraad hebben. Klanten waarderen dat. Binnen een paar dagen hebben we 60 à 70 procent verkocht.”
Radioverslag bezoek aan Leidse kunst op PAN Amsterdam.
Het is dus kopen en verkopen op de beurs, maar je mag wat je koopt niet altijd meteen meenemen. “Sommige dingen geef ik niet mee, want die zijn te bepalend voor hoe mijn stand eruitziet. Ik heb een heel bijzonder hoek met waaierprenten en die wil ik aan mensen laten zien. Het zijn prenten gemaakt door beroemde kunstenaars met de bedoeling op een waaier te plakken. Meestal zijn die verloren gegaan, omdat ze daadwerkelijk opgeplakt zijn”, aldus Uhlenbeck.
Chris Uhlenbeck bij zijn prenten.
Leidse fijnschilder
Voor de beurs in Amsterdam heeft Tyr Baudouin van de Antwerpse galerie Lowet de Wotrenge werk van de Leidse fijnschilder Willem van Mieris (1662-1747) meegenomen. “Zowel een tekening als een schilderij”, vertelt Baudouin. “De tekening met een jongen die een glas vasthoudt, betreft een voorstudie van een werk dat in een museum in Londen hangt. Het schilderijtje is gemaakt op koper en toont een architect. We zoeken nog uit wie daar op staat.”
“Dit schilderij kenden we van oude zwart-witfoto’s. We konden het aankopen op een kleine veiling. Van Mieris maakte na 1700 zeker wel meer kleine portretten op koper, maar de kwaliteit verschilt.” Baudouin verzekert dat zijn schilderij wel van uitzonderlijke kwaliteit is. “We moesten het wel laten reinigen, maar het is gesigneerd en gedateerd. Je koopt zoiets aan met je hart, en omdat je iets mooi vindt.”
Twee werken van Willem van Mieris op PAN.
Opgesloten bestuurder
Tussen veel oude portretten hangt bij The Weiss Gallery uit Londen een portret van Rombouts Hogerbeets, voormalig pensionaris van Leiden. Hij kijkt de toeschouwer vol overtuiging aan. Hij is op zijn best gekleed, omdat hij Nederland vertegenwoordigde op een vredesmissie om een oorlog tussen Zweden en Denemarken te beëindigen. In Leiden oefende hij grote invloed uit op de Leidse politiek en voor de stad trad hij op als woordvoerder in de Statenvergaderingen van Holland.
Hogerbeets kwam in de problemen toen hij in een conflict de kant koos van raadspensionaris Johan van Oldenbarnevelt tegen de stadhouder prins Maurits. In 1618 werd hij daarom samen met Hugo de Groot opgesloten op kasteel Loevestein. In 1625 werd hij vrijgelaten en hij overleed niet veel later. “Het portret is gemaakt door de beroemde kunstschilder Jan van Ravesteyn, en omdat de afgebeelde persoon belangrijk is voor de Nederlandse geschiedenis, vragen we er 115.000 euro voor”, legt Charles MacKay van The Weiss Gallery uit.
Beurs
Behalve historische werken worden op PAN Amsterdam in de RAI in Amsterdam ook kunstwerken van hedendaagse kunstenaars uit de Leidse regio verkocht. De beurs is te bezoeken tot 26 november. Een toegangskaartje kost voor personen vanaf 12 jaar 25,50 euro.
Rombouts Hogerbeets bij The Weiss Gallery.
Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden
E-mail
redactie@sleutelstad.nl
Telefoon Redactie
071 - 5235907