Twee door Rembrandt geschilderde portretten van Leidenaren, die begin dit jaar bij veilinghuis Christie’s zijn geveild voor 13 miljoen euro, krijgen een vaste plek in de opstelling van het Rijksmuseum in Amsterdam. De portretten gelden als bijzonder omdat het de kleinste portretten van de hand van Rembrandt zijn en omdat de geportretteerden tot de familiekring van de kunstenaar behoorden.
Op de schilderijen zijn Jan Willemz van der Pluym (1564-1644) en zijn vrouw Jaepje Carels (1565-?) te zien. Van der Pluym was zowel leidekker als loodgieter van beroep. De handswerkman werd er rijk mee: bij zijn overlijden liet hij vijftien woonhuizen in Leiden na. Volgens het Rijksmuseum in Amsterdam schilderde Rembrandt het koppel waarschijnlijk als vriendendienst, vanwege het kleine formaat en de snelle schetsmatige schilderstijl.
Bekenden
Rembrandt was een bekende van het gezin Van der Pluym. De schilder woonde in Leiden aan de Weddesteeg en Van der Pluym woonde in de Nieuwsteeg, een afstand van achthonderd meter en een kleine tien minuten lopen. Leiden was in de 17e eeuw niet groot. Daarnaast trouwde trouwde Domincus van der Pluym, zoon van de Jaepje en Jan Willemz, in 1624 met Cornelia Cornelis van Suytbroeck, een volle nicht van Rembrandt.
Verder bleek op basis van onderzoek van Erfgoed Leiden dat zowel Jan Willemsz van der Pluym en Rembrandt de notariële akte uit 1640 over de boedel van de moeder van Rembrandt hadden getekend.
Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden
E-mail
redactie@sleutelstad.nl
Telefoon Redactie
071 - 5235907