Frank Willem Jansen met achter zich twee werken van Maria Koijck. (Foto: PR)

Verduurzaming zorg staat centraal in nieuwe tentoonstelling LUMC

De technische ontwikkelingen in de zorg gaan snel. Daardoor gaat de kwaliteit van leven van mensen er op vooruit, maar er is ook een keerzijde. De zorgsector is net zo vervuilend voor het milieu als de luchtvaartindustrie. In de tentoonstelling ‘Techniek: zorg of zegen?’ in het LUMC staat dan ook de noodzaak van verduurzaming van de zorg centraal.

“Techniek, technologie en kunst zijn voor mij belangrijk en komen in deze tentoonstelling samen”, vertelt professor Frank Willem Jansen. De tentoonstelling is samengesteld ter gelegenheid van zijn afscheid als hoogleraar Gynaecologie aan het LUMC en de TU Delft. “Elk kunstwerk heeft voor mij iets unieks vanwege het materiaal waarvan het gemaakt is of door de boodschap van de kunstenaar. Het is wel belangrijk om kennis te nemen van de achtergrond van de kunstwerken op deze tentoonstelling.”

Frank Willem Jansen over de tentoonstelling ‘Techniek: zorg of zegen?’

Het werk van afvalkunstenaar Maria Koijck geeft volgens hem mooi weer waar het omdraait. “Je ziet in haar kunstwerk ‘My first little Footprint’ heel goed wat voor afval er allemaal geproduceerd wordt bij bijvoorbeeld de geboorte van een baby. Koijck is oorspronkelijk begonnen met het verzamelen van afval van haar eigen operatie. Dat heeft ze om zichzelf heen gelegd. En daar heeft ze vervolgens een video van gemaakt die snel verspreid werd via het internet.”

De video van Maria Koijck met de afval van haar eigen operatie ging viral.

“In de zorg gebruiken we veel spullen. En bijna alles wordt meteen weggegooid. We leven in een wegwerpmaatschappij. Wij als artsen moeten goed gaan nadenken over wat we gebruiken en of dat echt noodzakelijk is”, aldus Jansen. De tentoonstelling Techniek, technologie en kunst ter gelegenheid van het afscheid van Jansen is te zien in het hoofdgebouw van het LUMC en dagelijks vrij te bezoeken van 8.00 tot 20.00 uur.

Onderscheiding
Bij zijn afscheid als hoogleraar Gynaecologie werd Frank Willem Jansen benoemd tot Officier in de Orde van Oranje-Nassau. Hij ontving de onderscheiding vanwege zijn grote bijdrage aan de gynaecologie en het verduurzamen van de zorg. Ook na zijn afscheid als hoogleraar blijft hij zich inzetten voor de vergroening van zorg met behulp van duurzame technologische ontwikkelingen. Die verduurzaming is volgens hem geen luxe, maar absolute noodzaak.

Leiden Maatschappij Onderwijs Wetenschap


Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×